Fotot visar ett rött hus med vita knutar. Flera fönster är igenspikade.
Ryssarna sa att deras kontor var det här huset som ligger i Graninge, utanför Sollefteå i norra Sverige. Foto: Beatrice Lundborg/Dagens Nyheter.

Här gömmer utländska brottslingar sina pengar

"Svenska myndigheter är dåliga på att kontrollera utlänningar", enligt Dagens Nyheter
2:23 min

Brottslingar från andra länder gömmer pengar i svenska företag. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Nyheter har gjort.

Vår egen reporter Mattias Klefbeck berättar:

– Ja, ett exempel är några personer från Ryssland som har startat fyra företag här. De påstår att alla bolagen har sitt viktigaste kontor i ett litet hus på landsbygden i norra Sverige.

Påstår. Finns det inget kontor där?
– Nej, huset är helt övergivet. Några av fönstren är igenspikade och man kan inte ens åka bil dit.

Varför vill de ha ett låtsas-kontor ute i skogen?
– Jo, för alla företag i Sverige måste ha en adress för att bli godkända av myndigheterna. Och det här huset var väldigt billigt att köpa. Det kostade bara 90 000 kronor.

Hur används företagen?
– Bolagens ägare tar hand om pengar åt utländska personer. De vill att det ska se ut som att företagen har tjänat sina pengar på ett lagligt sätt, trots att mycket av pengarna troligen kommer från brott.

Dålig kontroll

Varför skickas pengarna just till Sverige?
– För att svenska myndigheter är dåliga på att kontrollera de utlänningar som startar företag här, skriver Dagens Nyheter. Men samtidigt har Sverige ett gott rykte, så myndigheter utomlands tror att svenska bolag är bra och hederliga.

På vilket sätt är kontrollen dålig?
– Jo, svenska myndigheter kan kontrollera om de som startat företaget någon gång har dömts för brott tidigare. Men den kontrollen går bara att göra på dem som har ett svenskt personnummer. Men på utlänningar görs inte den kontrollen, eftersom de ju saknar svenskt personnummer.

Smiter från skatten

Vad händer sedan med pengarna?
– De skickas vidare till bolag i andra länder, ofta till Panama eller Seychellerna. Genom att skicka dit pengarna slipper de att betala skatt.

Hur mycket pengar kan ha gömts undan med hjälp av låtsaskontoret i skogen?
– Mycket pengar! Det största bolaget tog hand om över 100 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".