Familj har testat nya böcker med tecken som stöd

3:08 min

Nu har det kommit nya barnböcker för små barn som använder tecken som stöd. Då förstärks vissa ord genom att man också gör tecken med händerna.

Linda Wenthe läste böckerna med sin 3-åriga dotter Adelina:

– Jag tycker att författarna har lyckats fånga delar i ett barns liv som är viktiga för dem och som är lätta att kunna prata med barnet kring, säger Linda Wenthe.

I de här böckerna så handlar det ganska ofta om att kunna uttrycka sina känslor. Som att man är arg eller ledsen eller glad. Vad tänker du om det?
– Att det är bland det viktigaste som barn behöver lära sig, att just kunna uttrycka sina känslor. När jag läser de här tillsammans med vår dotter så blev det väldigt tydligt att hon går ju in väldigt starkt i huvudpersonens känsla. Är det så att personen blir ledsen, ja då tecknar hon ledsen och gråta så att då blir det också ett sätt för henne att träna på att uttrycka själva känslan, säger Linda Wenthe.

Kan hjälpa barn att uttrycka sig

Den nya bokserien heter "Nu ska vi prata!" och det finns tre böcker: "Äta", "Leka" och "Sova". Böckerna är skrivna av Jessika Linde, Embla Sue Panova och Lina Sandquist. I böckerna finns ritade bilder på barnen i historien, men också på språkhjälten Poff som gör tecken med händerna.

Metoden med tecken som stöd används ofta i familjer med barn som har svårare att lära sig prata. Då kan man prata med både ord och händer samtidigt. Tecken som stöd används till exempel ofta av barn med Downs syndrom, som Linda Wenthes dotter Adelina.

Tydligare tecken

Linda och Adelina har läst böcker med tecken som stöd tidigare. Och Linda säger att böckerna i den här nya bokserien är skrivna på ett lättare sätt:
– En del andra böcker med tecken som jag har läst med Adelina har varit många fler tecken som man ska teckna när man läser och är man inte en van tecknare så kan det kännas ganska svårt att läsa de här meningarna. Och det handlar också om barnets tålamod att man ska ha ett flyt i historien för att man ska upprätthålla intresset för boken.

Så det var lagom i de här böckerna?

– Jag tycker att det var väldigt lagom i de här böckerna när vi läste dem.

Finns det något som skulle kunna förbättras eller som inte var så bra med de här böckerna?
– Ja, möjligen själva det ritade tecknet. Om man kan ha svårt att ta till sig det hur Poff utför det.

Så lite tydligare tecken?
– Ja.

Behövs det fler böcker med tecken som stöd tycker du?
– Ja, såna här böcker möjliggör ju att fler barn att lära sig teckna. Det är ju ingen tillfällighet att barn lär sig tecknen, rörelserna till sången Imse Vimse Spindel först, innan de lär sig texten och hur man uttalar själva orden. Och en dröm skulle ju vara att tecken fördes in i de allra flesta barnböcker, säger Linda Wenthe.