Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Marie Nilsson i en gul jacka, glasögon och grön mössa står framför en fårhage.
1 av 2
Ersättningen för att gå till daglig verksamhet är den samma idag som när Marie Nilsson började för 17 år sedan. Foto: Mattias Carlgren/Sveriges radio
Sara Frisendahl i en brun jacka och glasögon står framför en lada.
2 av 2
"HabiliteringseSara Frisendahl är handledare på Drottning Kristinas trädgårdar. Foto: Mattias Carlgren/Sveriges radio

I Strängnäs höjs hab-ersättningen

" Det blir inte mycket pengar över" säger Sara Frisendal
2:26 min

Snart kommer personer i daglig verksamhet i Strängnäs att få höjd habiliteringsersättning. Från årsskiftet får de som jobbar nio kronor mer per dag.

Marie Nilsson har jobbat på sin dagliga verksamhet i 17 år och hon har inte fått några mer pengar under den tiden. Och så här tycker hon om politikernas beslut:

– De har väl inte satt i första prioritetet att höja hab-ersättningen, utan de har prioriterat andra saker. Jag tycker det är för jävligt.

Samma summa i 17 år

Marie Nilsson börjar jobbet på Drottning Kristinas trädgårdar vid halv åtta på morgonen med en promenad ner till fåren. Sen är det arbete som gäller. Fem dagar i veckan, året runt med allt från gräsklippning till att sköta om fåren. Och sin ersättning är hon inte nöjd med:

 – Jag får 36 kronor per dag. Det är inte bra, för jag har jobbat här i 17 år inom daglig verksamhet och det har varit samma summa i 17 år.

Alla får inte ersättning

Sedan 1996 har habiliteringsersättningen i Maries kommun alltså legat stilla på 36 kronor per dag. Det är den ersättning som personer med funktionsnedsättning kan få för att gå till sina jobb. Det gäller de som har beslut om lagen om stöd och service, LSS.

Människor med en psykisk funktionsnedsättning som är med i daglig verksamhet får noll kronor i ersättning.

Och trots löften från politiker i flera år att ersättningen ska höjas så har inget hänt. Det berättar Sara Frisendal som leder jobbet på Drottning Kristinas trädgårdar:

 – När det varit valår har vi bjudit in alla partier och då har brukarna alltid talat om det här med habiliteringsersättningen, att den vill vi ha högre. Och då har politikerna lovat att göra det men det har liksom inte hänt något. Förrän nu.

Politikerna säger ja till en höjning

Ja nu har politikerna i Strängnäs beslutat om den första höjningen av habiliteringsersättningen på mer än 20 år. Nio kronor mer i plånboken ska det bli och alla ska nu få pengar i ersättning.

Men för många kommer pengarna inte att räcka, säger Sara Frisendahl:
– Sen ska man kanske ha busskort hit, då blir det inte mycket pengar över.

Räcker ens pengarna till busskort.
– Nej det gör det ju inte riktigt, nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".