På fotot skrattar och skålar de med varandra. De håller upp en banderoll som har organisationens symbol.
1 av 3
Till vänster ser du Beatrice Fihn som är chef för Ican. Hon firar med sina medarbetare Daniel Hogsta och Grethe Ostern. Foto: Martial Trezzini för AP/TT-
En kvinna i svart kavaj står vid ett podium tillsammans med en man i kostym.
2 av 3
Berit Reiss-Andersen leder Nobelkommitteén för fredspriset . Foto: Heiko Junge/TT
Allan Widman
3 av 3
Allan Widman är med i partiet Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fredspriset går till kampen mot kärnvapen

Politikern Allan Widman vill att Sverige får hjälp från länder med kärnvapen
2:57 min

Idag, fredag, fick vi veta att organisationen Ican får Nobels fredspris. Ican arbetar för att förbjuda kärnvapen i hela världen.

Ican har sitt viktigaste kontor i Schweiz, men deras chef Beatrice Fihn är från Sverige. Och hon är förstås glad över fredspriset:
– Det är givetvis otroligt roligt idag!

Vad tror du om framtiden för kärnvapen?
– Jag tror att de är på väg ut. Vi behöver inte leva i skräck längre. Det finns alternativ.

Kärnvapen är väldigt farliga. En enda bomb skulle kunna förstöra en hel stad.

Den här organisationen Ican vill alltså att kärnvapen blir förbjudna i hela världen och att de länder som har kärnvapen skrotar dem.

Ska Sverige stoppa kärnvapen?

Flera länder inom FN kom i somras överens om ett sådant kärnvapenförbud. Även den svenska regeringen vill att vårt land ska lova att följa den här överenskommelsen. Men det är tveksamt om det blir så
för många politiker i riksdagen är kritiska till det.

En av kritikerna är Allan Widman från partiet Liberalerna. Han säger att Sverige behöver få skydd och hjälp från länder som har kärnvapen:

– Vi samarbetar idag med en rad länder som har kärnvapen. Det är viktiga partners för oss.

Våra vänner har kärnvapen

Sverige samarbetar ofta med länderna USA, Frankrike och Storbritannien. Alla de har kärnvapen och är med i militärorganisationen Nato.

Inget av de länderna har godkänt FN:s kärnvapenförbud och Nato-länderna berättar heller aldrig om de har kärnvapen med sig eller inte
när deras stridsflygplan och krigsfartyg tränar utomlands.

Om Sverige skulle godkänna ett kärnvapenförbud vägrar troligen Natos militärer att komma hit på övning, säger Allan Widman:
– Om den här överenskommelsen går igenom i Sveriges riksdag, så kommer de länderna inte att kunna fortsätta sitt samarbete med Sverige. Det kommer att drabba vår säkerhet.

Ican vill påverka Sverige

Beatrice Fihn på Ican tänker annorlunda. Hon hoppas att Sverige går med i överenskommelsen mot kärnvapen:

– Jag tycker att de ska skriva på så snabbt som möjligt. Det handlar om att ta ställning. Är Sverige för kärnvapen eller mot kärnvapen? 

Nobels fredspris till Ican delas ut i vårt grannland Norge den 10 december. De andra nobelprisen delas ut i Stockholm samma dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".