På fotot har åklagaren en svart kavaj och vit blus. Läkaren är klädd i en ljus skjorta. De är fotograferade på olika platser.
Till vänster ser du åklagaren Jennie Nordin och till höger läkaren Paolo Macchiarini. Foto: TT
En lagexpert säger:

"Läkaren Macchiarini gjorde inget olagligt"

"Det är min bedömning", säger åklagaren Jennie Nordin
1:45 min

En läkare som heter Paolo Macchiarini har gjort farliga operationer.  Flera patienter har dött. Men det blir ingen rättegång mot Macchiarini.

Paolo Macchiarini kommer från Italien, men har bland annat jobbat på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

När han jobbade där opererade han tre patienter som hade problem med halsen. Han satte in plaströr i halsen och påstod att det skulle fungera, men alla tre dog senare.

Inga bevis för brott

Det finns ingen forskning som visar att plaströren skulle fungera. Men kanske var patienterna så sjuka att de hade dött i vilket fall som helst. Och det är osäkert om det fanns något annat sätt att rädda deras liv.

Det säger idag åklagaren Jennie Nordin:
– Vi kan inte bevisa att det hade blivit ett bättre utfall med en annan metod.

Åklagaren Jennie Nordin säger också att enligt lagen så har Paolo Macchiarini inte gjort något brottsligt. Därför blir det ingen rättegång mot honom.
– Enligt min bedömning är det så.

Fusk i forskningen

Paolo Macchiarini har också fuskat i sin forskning och forskat utan rätt tillstånd från myndigheterna. Dessutom har han ljugit och sagt att han förut jobbade som professor, trots att han aldrig var professor.

Men forskningsfusket ligger så långt tillbaka i tiden att han inte kan straffas för det. Därför vill politikerna i regeringen nu ha en strängare lag om forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".