På fotot står en svartklädd person på en bro vid ett räcke.
En deprimerad kvinna står på en bro och funderar på att ta livet av sig. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Fler självmordsförsök på ungdomshem

"Det var värre än i ett fängelse" säger flickans extramamma
2:27 min

Det har blivit vanligare att ungdomar som är på särskilda ungdomshem försöker att ta livet av sig. Några av dem dog. En av dem var en 13-årig flicka med adhd.

Den unga tjejen fick hjälp av en kvinna som skulle vara som en extra mamma för henne. Och den kvinnan berättar om självmordet:

– Hon var ett barn, fortfarande ett barn och det var som att hon var på ett fängelse och hade det värre än i ett fängelse.

Ja, så säger flickans extramamma i tidningen Aftonbladets film.

Flickan visste inte hur länge hon skulle vara inlåst

Det var i somras som flickan tog livet av sig. Hon sägs inte ha vetat varför eller hur länge hon skulle vara isolerad på hemmet.

Flickan hade alltså adhd, hon hade haft en svår uppväxt och kunde bli riktigt arg. Hon vårdades med tvång på ett av statens ungdomshem. Här ska det egentligen bara var äldre ungdomar, som är brottslingar eller har drogproblem, men några sådana problem hade flickan inte.

Kent Ehliasson är chef på myndigheten Statens institutionsstyrelse och så här säger han om att flickan dog när hon skulle vårdas.

- Det får inte hända hos oss. Det är oerhört tragiskt. Och vi är väldigt självkritiska och frågar oss vad är det vi hade kunnat göra annorlunda i det här fallet.

Många personer med diagnoser är inlåsta på sådana här hem, men Kent Ehliasson tycker att de egentligen skulle få vård inom psykiatrin i sjukvården.

Självmordsförsöken har blivit fler

En journalist från Ekot har tittat på siffror från 2013 till 2016. Under den tiden var det två självmord och många fler självmordsförsök. Självmordsförsöken blev dubbelt så många
och förra året var det 21 ungdomar som försökte.

13-åringens självmord, som vi pratade om nyss, undersöks just nu av myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Men även myndigheten där Kent Ehliasson jobbar ska undersöka varje självmordsförsök:

– Vi ska titta och se om vi kan hitta något mönster i det här få antalet som det egentligen är, men alla är ju väldigt tragiska fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".