På fotot ser man Odette som har mörkt hår.
Odette Crafoord är 20 år. Foto: Sveriges Television

Odette fick fel diagnos

"Det var en fruktansvärt jobbig period i mitt liv" säger Odette Crawford
2:44 min

Det har blivit allt vanligare att barn och unga får olika diagnoser som autism och adhd. Men samtidigt har det också blivit vanligare att diagnoserna som läkarna ger är fel.

En som har kämpat i flera år med att bli av med en diagnos, som hon inte hade, är 20-åriga Odette Crafoord:

– De personer jag har intervjuat, som känner dig nu och jag själv som har lärt känna dig under utredningen, beskriver ingenting om några autistiska drag hos dig. Så jag har mycket svårt att tro att du uppfyller någon asperger diagnos.

Och för Odette ledde det beskedet till blandade känslor, säger hon.

– Jag var ju glad att jag äntligen hade rätt och fick rätt men ändå ledsen för att det har varit en sådan fruktansvärt jobbig period i mitt liv.

En feldiagnos kan vara allvarligt

Och att få fel diagnos kan leda till mycket lidande. Det allvarligaste som kan hända är att man inte får rätt vård, säger psykologen Jenny Klefbom.

– För får man inte hjälp för det problem man verkligen har då blir problemen ofta förvärrade. Får man dessutom vård får något problem som man inte har, det är ju också väldigt allvarligt om man stoppar i barn starka mediciner, för någonting som de inte har.

Och Odette Crafoord säger att man inte ska ge upp om man tycker att man har fått en felaktig diagnos.

– Har man fått en diagnos, man känner att den är fel och mår dåligt över den, så ska man inte sluta kämpa för att få en omdiagnosticering. Jag mår ju jättemycket bättre så man ska inte sluta.

Odette Craford intervjuades av Sveriges Television och du kan se deras film här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".