Regeringens soldater tog Kirkuk

1:57 min

Det har varit strider i staden Kirkuk, som ligger i landet Irak i Mellanöstern. Nu har Iraks regering kontroll över staden.

Vår reporter berättar vad bråket handlade om:
– Det är det kurdiska folket i norra Irak som försöker att bilda ett nytt land, som de kallar Kurdistan. Och de tycker att Kirkuk borde ingå i det nya Kurdistan.

Men det tycker alltså inte regeringen i Irak?
– Nej, precis. Regeringen vill behålla kontrollen över hela Irak, även de kurdiska delarna. Särskilt vill de ha staden Kirkuk.

Staden är viktig för ekonomin

Varför är Kirkuk en så viktig stad?
– Det handlar både om kultur och pengar. Runt omkring Kirkuk finns det platser där man kan pumpa upp olja ur marken. Och den som säljer oljan kan tjäna mycket pengar.

Okej, så Kirkuk är viktigt för ekonomin. Du sa att kulturen också spelar roll. Hur då?
– Jo, i Kirkuk så bor det många olika folkgrupper. De flesta som bor där pratar det kurdiska språket, men det finns också många som pratar arabiska precis som i södra Irak.

Jaha.
– Många av stadens kurder vill troligen tillhöra det nya Kurdistan medan många araber hellre vill fortsätta att vara en del av Irak.

En snabb seger

Den armé som den irakiska regeringen har kom igår till Kirkuk. Vad hände då?
– Det blev en ganska lätt seger för regeringsarmén och många av de kurdiska soldaterna flydde snabbt därifrån.

Så nu är det Iraks regeringen som kontrollerar Kirkuk?
– Ja, precis. Regeringen kontrollerar de viktigaste platserna inne i staden och även flygplatsen och oljefälten utanför stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista