Bild av rockande sockor. En gul och en blårutig.
1 av 5
Rockande sockor. En gul och en blårutig. Foto: Svenska Downföreningens video till Rocka Sockorna-låten.
Foto av Jessica. Hon har kort frisyr och glasögon.
2 av 5
Jessica Steje på Svenska Downföreningen berättar om tävlingen i Klartext. Foto: Privat
Foto på Rasmus Wallin som vinkar in i kameran.
4 av 5
Rasmus Wallin är med i musiktävlingens jury som ska välja ut vinnaren.
Foto av fyra fotpar med olika strumpor på fötterna.
5 av 5
Några som rockar sockorna. Foto: Helena Broström.

Rocka sockorna-låten kan bli både punk och vaggvisa

"Låten handlar om att alla är lika mycket värda" säger svenska Downföreningen
2:34 min

Sedan flera år är det en tradition att rocka sockorna den 21 mars. Nu under hösten blir det också en musiktävling.

Att rocka sockorna innebär att man har olika färg eller mönster på strumporna på höger och vänster fot, för att ge uppmärksamhet åt Downs syndrom.

Den nya musiktävlingen går ut på att man ska framföra en särskild låt, fast på sitt eget sätt. Det berättar Jessica Steje som jobbar på Svenska Downföreningen:

– Det går ut på att man utifrån vår orginalsång "Rocka sockorna" gör sin egen version. Det kan vara vilken tolkning som helst eller vilken musikgenre som helst, säger Jessica Steje.
Så det kan vara opera eller hårdrock eller vad som helst?
– Ja, eller rappa eller det som man känner att man själv gillar eller hur man skulle vilja höra den här låten, säger Jessica Steje.

Handlar om allas lika värde

Förra året gjorde Svenska Downföreningen "Rocka sockorna"-låten och det är den låten som de nu alltså vill att man ska göra sin egen version av.
Den handlar om att alla är lika mycket värda, oavsett om man har Downs syndrom, någon annan funktionsnedsättning eller ingen alls.

Får spela in en musikvideo

Vinnarna kommer att få spela in låten i en riktig musikstudio och få göra en video till den. Klartext frågade Jessica Steje vilka som kan vara med och tävla:
– Den här tävlingen är öppen för precis alla och det spelar ingen roll om man har någon funktionsnedsättning eller inte, utan alla som gillar musik och gillar budskapet med låten kan göra sin egen version. Hela huvudbudskapet med Rocka sockorna är att alla är olika, men lika mycket värda och har samma rättigheter.

Och varför ville ni göra den här tävlingen?
– Vi tror att musik är någonting som engagerar många och det var också därför som vi i våras gjorde vår egen låt och nu vill vi också att andra ska få göra något konkret, både kring budskapet och musiken, säger Jessica Steje.

Musiktävlingen pågår under hela hösten fram till den 17 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".