Martin har bakåtkammat hår och svart smink kring ögonen. Hans kläder är svarta. Linda har en svart kjol med korta armar. Hon ger Martin ett jättestort kuvert där det står "Funkismello". Martin har också fått en bukettblommor.
1 av 2
Martin Hagen vann Funkismellos final år 2017.. Priset delades ut av artisten Linda Bengtzing. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
På fotot pratar Ann Epstein i en mikrofon. Hon är klädd i en festklänning och har glasögon.
2 av 2
Ann Epstein är projektledare för Funkisfestivalen Foto: Mattias Klefbeck

Ny musiktävling för funktionsnedsatta

2:14 min

Tävlingen heter Talangjakten och är för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Deras turné börjar i Växjö i Småland tisdagen den 31 oktober.

Projektledaren Ann Epstein säger att tävlingen kan få stor betydelse:

– Det är viktigt för att kulturscenen inte bara är till för en elit. Kulturscenen är till för alla och alla kan delta utifrån sin egen förmåga.

Den som presenterar låtarna under Talangjakten är sångerskan Linda Bengtsing. Och de som tävlar är personer med intellektuell funktionsvariation.

Fler ska lockas delta

Talangjakten är bara en tillfällig turné, som gör reklam för en annan musiktävling som heter Funkisfestivalen.

Funkisfestivalen är först en serie lokala deltävlingar och sedan en final. Den har nästan alla sina deltävlingar i Stockholm och kommunerna däromkring. Men Ann Epstein hoppas att festivalen också kan spridas till andra delar av Sverige:
– Fler ur målgruppen skulle kunna vara stjärnor. Vi skulle kunna visa upp oss vid fler tillfällen

Vilka platser är det ni ska besöka?
– Det som är klart är Växjö och Gävle.

Kan det bli fler platser?
– Absolut! Vi jobbar på det och har frågan ute på vissa orter.

Kommunens kostnader

Efter varje Talangjakt har Ann Epstein ett möte med kommunens politiker. Då föreslår hon att kommunen ska ansluta sig till Funkisfestivalen och ordna en egen deltävling.

Just nu är kostnaden för det en avgift på 35 000 kronor om året, plus några tusen kronor för att ordna själva deltävlingen.

Så här säger Ann Epstein om kostnaden:
– Då kan man tycka att det är lite mycket pengar, men i en kommuns stora påse pengar är det inte så mycket. Det hoppas vi att många fler ska förstå.

Tycker du att det är värt för dem som bor i kommunen att betala skatt till en sådan här tävling?
– Absolut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista