På kartan ser man att Katalonien ligger i norra Spanien, på gränsen till Frankrike. På fotot ser man en annorlunda kyrka med fyra höga torn.
Det mörkgröna på kartan är Katalonien. Till vänster ser du den berömda katalanska kyrkan Sagrada Família.

Spanska regeringen hotar att ta makten över Katalonien

1:48 min

Snart kan området Katalonien i Spanien förlora sitt självstyre. Regeringens beslut kan komma nu i helgen.

Vår reporter vet mer om Katalonien:
– Katalonien är området i norra Spanien runt staden Barcelona.

Hur styrs Katalonien idag?
– De har ett begränsat självstyre. Så vissa saker bestäms av den spanska regeringen och andra saker bestäms av Kataloniens regionala regering.

Olaglig omröstning

Vissa i Katalonien vill att landet ska bli helt självständigt och bli ett eget land. Och nyligen var det en folkomröstning om det.
– Ja precis, men en domstol säger att folkomröstningen var olaglig.

Hur gick det?
– En del vägrade att rösta. Andra stoppades av polisen från att rösta. Men bland de som lyckades rösta så sa de flesta ja till självständighet.

Vad hände sedan?
– Den regionala ledaren i Katalonien sa att han senare tänker utropa Katalonien som självständigt. Därför riskerar nu Katalonien att straffas.

Hur då?
– Jo, den spanska regeringen hotar med att Katalonien helt ska förlora sitt självstyre och att Spanien ska bestämma allt

Katalonien har bra ekonomi

Varför vill vissa att Katalonien ska bli ett eget land?
– Därför att många i Katalonien har ett eget språk som kallas katalanska. Dessutom är Katalonien en rik del av Spanien och de vill inte att så mycket av deras pengar ska användas i resten av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista