Fotot visar Sture Bergwall i röd tröja, glasögon och vitt mycket kort hår.
Ett porträtt av Sture Bergwall Foto: Sveriges Radio

Sture Bergwall vill ha 15 miljoner kronor av staten

1:38 min

Sture Bergwall kräver pengar för att han har suttit inlåst på ett sjukhus i Säter i Dalarna. Han hölls inlåst för flera mord han inte hade begått.

Så här säger hans ombud Angelica Rigborn om skadeståndet:

– Vi har ju skickat in vårt ersättningsanspråk till Justitiekanslern för att Bergwall har rätt till ersättning då han har suttit felaktigt frihetsberövad.

I mer än 20 år satt Bergwall inlåst på sjukhuset där psykiskt sjuka brottslingar ska få vård. Och där började han erkänna mord efter mord, totalt över 30 stycken. Han dömdes senare för åtta av dem. Men lagexperter kom senare fram till att det saknades bevis. Så Sture Bergwall friades från alla morden år 2013.

Vissa brott är Bergwall skyldig till

Däremot är det klart att han gjort vissa andra brott när han var ung, som det finns bevis för. När han var 19 år gjorde han sexuella saker mot små pojkar. Han har också hotat en familj med kniv i det lilla samhället Grycksbo i Dalarna, för att få pengar från pappan i familjen.

Men när det gäller morden var han alltså oskyldig. Han erkände han bland annat för att han var påverkad av droger och genom att erkänna fick han mer droger och uppmärksamhet.

Och för att ha suttit oskyldigt inlåst i mer än 20 år vill nu Bergwall få 15 miljoner kronor av staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista