Fotot visar en schäfer som arbetar utomhus.
En schäfer arbetar utomhus. Foto: Maja Suslin/TT

Försvaret har köpt hundar för flera miljoner kronor

2:05 min

Försvaret har köpt schäferhundar för flera miljoner kronor. Och det är mycket dyrare än vad det behöver vara enligt flera experter.

Fredrik Steen som är hundexpert är förvånad över priserna som Försvarsmakten har betalat. 

– Det är helt oförklarligt, vill jag påstå. Med tanke på att det är skattepengar, så blir jag ju lätt upprörd faktiskt. Det är ju inte småpengar och inte några få hundar heller, säger Fredrik Steen.

Försvarsmakten ska ha köpt in hundar mellan åren 2006 och 2014. Och varje hund ska ha kostat mer än 200 000 kronor, vilket är mycket dyrare än vad det behöver vara. Totalt har omkring 60 hundar kostat försvaret mer än 12 miljoner kronor. Det här visar en undersökning som radioprogrammet Kaliber har gjort.

Hundarna skulle användas i jobbet

Och försvaret har köpt de här hundarna, för att de skulle para sig och få valpar, så att försvaret fick egna kullar med hundar. Hundar som sedan olika militärer skulle använda i sitt jobb men även polisen.

Utöver att det här kostat mycket pengar så kan det även vara olagligt. Och det kan det vara för att försvaret aldrig frågade flera hundföretag om vad det skulle kosta.

Vi har inte gjort något fel säger försvaret

Men försvaret menar att de inte kunde ha gjort på något annat sätt, för det fanns inte så många särskilda schäferhundar då som de behövde. Utan det var bättre att få de hundar de ville ha att para sig. Och lagexperter sa att det var ok att inte fråga flera företag. Det säger Thomas Goder, som är chef för hundenheten inom försvaret: 

– Hade vi hamnat i en offentlig upphandling då hade vi nog stått i 2005 fortfarande, eller åtminstone 2006, för det finns inte en uppfödare som kan leverera allt det som vi har eftersökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista