En mobiltelefon med en app för personer med ADHD.
Så här ser det ut i appen för personer med ADHD. Foto: Solena Helmersson/Sveriges radio

App ska hjälpa unga med adhd att hålla koll på hälsan

2:16 min

I länet Gävleborg har de som bestämmer över sjukvården tagit fram en app till mobiltelefonen och surfplattan just för personer med adhd. Där kan de som använder appen till exempel skriva in vilka mediciner de har tagit.

Sjuksköterskan Måns Lööf kom på den nya appen och han tror att den kommer att göra så att man får en bättre bild av hur personer med adhd mår.

– När vi frågar "Hur fungerar medicinen?" så kanske de bara tänker på de senaste två dagarna. De kanske inte minns hur det var förra veckan eller förrförra veckan, säger Måns Lööf.

Han hoppas att man med den nya appen ska få reda på hur patienterna mår under en längre tid, istället för bara de senaste dagarna.

Den nya appen kan hjälpa personer med adhd att hålla koll på vilken medicin de tagit, hur de mått av medicinen och om de har fått några biverkningar.

Ska inte ersätta sjukvården

Man hoppas också att den här appen ska göra att barn och ungdomar med adhd inte behöver komma till sjukvården lika ofta, och att de då inte ska missa lika mycket i skolan.

Men sjuksköterskan Måns Lööf säger att appen inte ska ersätta sjuksköterskor och läkare.

– Nej, långt ifrån. Det här blir ett komplement för patienten som själv kan göra en tydligare registrering, säger Måns Lööf.

Mamma positiv

När man kan hålla koll på flera saker i appen behöver man kanske inte åka till sjukhus lika ofta. Och Sara Melin, som är mamma till barn med adhd-diagnoser, tror att appen kommer att underlätta mycket för barnen.

– Med de här barnen måste man vara noga med att förbereda. Ibland får man ett besök ganska fort eller så kanske man som förälder har glömt att berätta att vi ska till BUP, och då är det tvärstopp och så kommer man inte iväg. Så jag tror att det här kommer att underlätta mycket för barn, säger Sara Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista