Sverige har fått en ny rasistisk grupp

2:38 min

Den kallas Nordisk alternativhöger och bildades i våras. Nu har journalister på Ekot undersökt gruppen.

ASlternativhögerns ledare heter Christoffer Dulny och var förut politiker för Sverigedemokraterna. Nu har han alltså lämnat det partiet och istället bildat alternativhögern. Han berättar om gruppens viktigaste politiska mål:
– Sverige är ett land som tillhör svenskarna och ska tillhöra svenskarna.

Och svenskar för dig är vita?
– Ja, svenskar är vita.

Nordisk alternativhöger vill att människor som har en mörkare hudfärg ska tvingas bort från Sverige. De tycker också illa om homosexuella.

Odemokratiska idéer

Gruppen är dessutom tveksam till demokrati. Demokrati innebär att man har rätt att tycka och säga vad man vill. Det innebär också att folket ska få välja politiker i rättvisa val.

Men Nordiska alternativhögern menar att att det kan vara okej att styra Sverige på ett mer odemokratiskt sätt.

Tankar från USA

Nordiska alternativhögern är en ganska ny grupp i Sverige. Deras idéer är hämtade från USA, där det finns en liknande grupp som kallas Alternative right, eller förkortat till Alt right.

I USA gjorde Alt right-rörelsen reklam för Donald Trump i presidentvalet förra året. Och vissa experter tror att det gjorde det lättare för Trump att vinna.

Christoffer Dulny hoppas att Nordiska alternativhögern kan få lika stor betydelse här i Sverige:
– Självklart är det målet, men hur det ska gå till det får vi se.

Kontakt med nazister

Nordiska alternativhögern har mycket kontakt med den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen. De besöker varandras konferenser och gästar varandras radioprogram.

Nordiska alternativhögern är inget politiskt parti och ställer inte upp i något val. Men de vill påverka människors sätt att tänka, så att fler ska bli rasister. Därför skriver de på internet och gör poddar, alltså radioprogram på nätet.

Vi på Sveriges Radio tar självklart avstånd från de här rasistiska och odemokratiska åsikterna. För alla människor är lika mycket värda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista