Fotot visar en skylt som det står Nordea på utanför ett bank-kontor.
Banken Nordea ska minska sin personal. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Nordea gör sig av med personal

1:43 min

Cheferna på banken Nordea vill minska sin personal. 6000 personer som arbetar på Nordea kan tvingas att sluta sina jobb.

De som kan förlora jobbet är både personer som är anställda på Nordea och konsulter som Nordea hyr in från andra bolag. Sammanlagt ska 4000 anställda och 2000 konsultjobb tas bort från Nordea, säger cheferna.

6000 jobb tas bort

Nordea har anställda både här i Sverige och i våra nordiska grannländer Danmark, Finland och Norge. Nyligen blev det också bestämt att Nordeas viktigaste kontor ska flytta från Sverige till Finland. De jobb som försvinner finns i alla de här nordiska länderna, men än så länge är det oklart hur många som kan förlora sina jobb i Sverige.

Färre kommer till banken

Nordeas chef säger att de vill minska personalen för att kunna tävla bättre mot andra banker. Eftersom mycket på bankerna numera görs på datorer, så behövs det inte längre lika mycket personal, menar de. Till exempel är det färre kunder som besöker något av bankkontoren, för kunderna använder istället internetbanken, säger Nordeas chef Casper von Koskull:

– Våra kunder vill ha att göra med oss digitalt och det leder till det att i branschen, i Nordea, så blir det mindre direkt anställda i den här nya digitala världen som vi kommer att leva i, säger Casper von Koskull på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista