Malin Ekman Aldén, chef för Myndigheten för delaktighet, sitter i en stol iklädd blå kjol och blå blus i mörkt hår i page och bilden till höger visar en del av en gitarr.
Malin Ekman Aldén chef för Myndigheten för delaktighet och och bilden till höger visar en del av en gitarr. Foto: Pressbild

Kulturskolor fungerar dåligt för funktionsnedsatta

2:41 min

På en kulturskola kan man bland annat lära sig dans, musik, teater eller film, när den vanliga skolan är slut. Men ofta fungerar det dåligt för barn med funktionsnedsättning.

Malin Ekman Aldén som är chef för Myndigheten för delaktighet säger att vissa barn inte känner sig trygga.

– Det är ganska svårt att delta i kulturskolans verksamhet om man har en funktionsnedsättning. Kunskapen om hur man tar hand om de här barnen rent pedagogiskt och hela verksamhetsupplägget är många gånger inte anpassat och det kan vara svårt för de här barnen att känna sig trygga och fungera i den miljön.

Dålig anpassning i många kulturskolor

Det finns en ny undersökning som experter har gjort åt regeringen. Undersökningen visar att hälften av kommunernas kulturskolor inte har någon verksamhet som är anpassad för barn och unga med funktionsvariationer.

Den andra hälften av kommunerna låter barn med funktionsvariationer gå i kulturskolans vanliga undervisning och i sex skolor får barnen inte vara med alls.

Och att kunna få vara med i kulturskolan som barn kan betyda mycket, säger Malin Ekman Aldén.

– Vi tycker att det här är en väldigt viktig fråga, jag tror själv att fritiden är extremt central för hela ens utveckling när man växer upp, säger hon.

Flera föräldrar är missnöjda med kulturskolan

Den nya undersökningen visar att flera föräldrar är missnöjda med kulturskolan. Föräldrar till barn med olika funktionsvariationer säger att det finns flera saker som är dåliga på deras barns kulturskola.

Vi läser upp några av svaren:

"Dottern hoppade av då pianolektionerna inte var anpassade efter hennes behov."

"Det har varje år varit problem på grund av bristande anpassning. Instrumentlektioner har vi inte vågat prova på allvar än"

Ja flera föräldrar är alltså missnöjda med hur kulturskolan fungerar.

Orsaken till att vissa kulturskolor är sämre på att ta emot barn och unga med funktionsnedsättning, kan bland annat bero på att de inte har råd.

En lösning kan enligt Malin Ekman Aldén vara om staten skulle ge pengar till kommunerna. För att få pengarna borde det finnas särskilda krav, tycker hon:

– Det blir en väldigt tydlig signal till verksamheten: den här typen av kunskap och anpassningar är något som ni måste ha, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista