På fotot sitter John F Kennedy framför en bokhylla. Han är klädd i kostym, vit skjorta och slips.
1 av 2
Den här bilden togs på John F Kennedy år 1959. Foto: AP/TT.
President John F Kennedy och i bil i Dallas.
2 av 2
President John F Kennedy i Dallas en minut innan han blir skjuten. Foto: TT

Hemliga texter om mordet på Kennedy visas på nätet

På 1960-talet mördades USA:s president John F Kennedy. Nu ska amerikanska myndigheter visa vad de har skrivit om mordet.

John F Kennedy blev skjuten när han åkte bil i staden Dallas i Texas år 1963. Han träffades i huvudet och halsen av flera skott.

Redan samma dag tog polisen fast en misstänkt man som hette Lee Harvey Oswald. Men bara två dagar senare blev Oswald själv mördad.

Kan fler ha varit inblandade?

Både polisen och spionmyndigheten CIA har undersökt mordet på Kennedy. Bland annat ville de veta om Lee Harvey Oswald verkligen var den skyldige. Om han var skyldig ville de veta om han fick hjälp av en eller flera personer.

Trots att det har gått över 50 år sedan mordet har mycket av undersökningarna hållits hemliga. Men nu ska de läggas ut på internet.

Det bestämdes först av den amerikanska riksdagen år 1992. Sedan har även den nuvarande presidenten, Donald Trump, godkänt att texterna lämnas ut.

Ku Klux Klan

I de hemliga texterna står det bland annat att CIA övervakade många personer från den rasistiska gruppen Ku Klux Klan. För CIA trodde att personer från Ku Klux Klan kanske hade något med mordet att göra.

När John F Kennedy var president ville han göra det bättre för de svarta i USA och det gillade inte Ku Klux Klan. 

Det finns även flera andra teorier om vilka som kan vara inblandade i mordet.

Men det kan också ha varit så att Lee Harvey Oswald ensam planerade mordet. Det sa i alla fall en grupp politiker och experter som kallades Warrenkommissionen. Gruppen gjorde sin undersökning på 1960-talet.

Vissa dokument är fortfarande hemliga

De hemliga texter som nu läggs ut på nätet är på 2 800 sidor. Historiker vill gärna läsa det här för att forska om mordet. Troligen kommer det att ta flera veckor för historikerna att läsa igenom texterna noggrant.

Samtidigt finns det också texter som fortfarande ska hållas hemliga. Enligt regeringen beror det på att vissa texter innehåller information som är känslig för säkerheten i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista