På fotot har Jögen solglasögon och sjunger i en mikrofon. Anders är klädd i frack. I mitten syns ett armbandsur.
Klartexts lyssnare Jörgen Hansson från Nödinge och Anders Wieslander från Stockholm. Foto: privat, Sveriges Radio och FUB.

Två lyssnare kritiserar tidsomställningen

"Jag tycker att det är väldigt jobbigt", säger lyssnaren Jörgen Hansson
1:39 min

I helgen ska vi ställa om klockan till vintertid. Vi frågade våra medlemmar i Klartextnätverket på Facebook, vad de tycker om den här tidsomställningen.

"Jag skulle vilja ha vintertid året runt. Vintertid är väl normaltid och det är bara snurrigt att behöva ställa om klockan till sommartid. Det har hänt några gånger att jag har glömt att ställa om klockan och kommit försent."

Så skrev Anders Wieslander, som jobbar på en daglig verksamhet i Stockholm.

Mörkare eftermiddagar

Det är natten nu mellan lördag och söndag som vi ska ställa tillbaka klockan en timme. För då blir det alltså vintertid, eller normaltid som det egentligen heter.

Det innebär att vi får sova en timme längre på söndagen, samtidigt som det blir mörkt tidigare på eftermiddagen.

"Gör som i Ryssland!"

Även lyssnaren Jörgen Hansson är kritisk mot tidsomställningen:

– Jag tycker det är väldigt jobbigt, speciellt när man är i början av omställningen. Jag gör ett radioprogram och en gång då hände det att jag råkade sända, jag skulle sända kl 11 och så sände jag kl 10 och det var en timme före sändningen och det var kanske inte så bra. Så det kan vara lite jobbigt ibland.

Så det ställer till det lite?
– Ja, det kan man säga.

Men hur skulle du vilja att det var istället då?
– Som i Ryssland till exempel, där tog man bort sommartiden, för att det var för mycket omställningar och att man blir påverkad av det, så att man tog bort det helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".