På fotot syns demonstranter som har katalanska flaggor och bilder på händer. På händerna står det "hejdå".
1 av 2
Idag demonstrerade många i staden Barcelona för Kataloniens självständighet. Foto: Pau Barrena för AP/TT.
På kartan ser man att Katalonien ligger i norra Spanien, på gränsen till Frankrike. På fotot ser man en annorlunda kyrka med fyra höga torn.
2 av 2
Det mörkgröna på kartan är Katalonien. Till vänster ser du den berömda katalanska kyrkan Sagrada Família.

Politiker i Katalonien utropar självständighet

Politiker i Katalonien säger att deras område nu blir ett eget land. Men politikerna i Spaniens regering säger tvärtom att Katalonien ska förlora sitt självstyre.

Katalonien är ett område som ligger kring staden Barcelona i norra Spanien, vid gränsen till Frankrike. Katalonien har delvis varit självstyrande.

Men idag sa Spaniens regering att de ska ta över kontrollen av Katalonien. Bland annat ska den spanska regeringen bestämma över de poliser som finns i Katalonien.

Samtidigt säger politiker i Katalonien tvärtom. De katalanska politikerna röstade idag ja till självständighet, alltså att Katalonien ska räknas som ett helt eget land. Men den spanska regeringen vägrar att gå med på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista