På fotot har Emma långt blont hår.
Emma Henriksson är politiker i riksdagen för partiet Kristdemokraterna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Flera tusen riskerar att förlora sin assistans

2:10 min

På senare tid har det varit svårare att få hjälp av en personlig assistent. Snart kan det bli ännu svårare och flera tusen kan förlora sin assistans.


En som är kritisk mot det här är riksdagspolitikern Emma Henriksson från Kristdemokraterna. Hon säger att väldigt många är oroliga för att förlora sin assistans:
– Det ringer och skriver människor till mig, som gråter för att de är så rädda.

Vissa som har funktionsnedsättning kan få hjälp av personliga assistenter
för att laga mat, duscha och eller gå på toaletten exempelvis. Så står det i lagen som heter LSS.

Assistenternas väntetid

Ibland kan det bli pauser i arbetet då assistenten väntar på att personen behöver hjälp. Exempelvis kanske någon med funktionsnedsättning är på ett möte på en myndighet.

Just då mötet pågår behövs kanske ingen hjälp. Men personen kanske behöver hjälp att gå på toa när det blir paus i mötet eller hjälp med förberedelser före mötet.

I framtiden kanske det blir omöjligt att få den här hjälpen före och under möten. För en domstol sa i somras att lagen ska tolkas på ett hårdare sätt. Domstolen menar att staten inte ska betala för den tid då assistenter väntar eller gör förberedelser.

Varning till regeringen

Ofta är det myndigheten Försäkringskassan som bestämmer vem som får rätt till personlig assistans.

Om Försäkringskassan börjar följa den nya lagtolkningen kanske flera tusen personer blir av med den här hjälpen. Det säger nu Försäkringskassans egna experter till regeringen.

Ska lagen ändras?

Den politiker i regeringen som har ansvar för en personliga assistansen är Åsa Regnér.

Hon har sagt att om lagen LSS inte kan ge den hjälp som politikerna från början hade tänkt sig kanske LSS måste ändras. Men hittills finns inget förslag på någon sådan lagändring.

Kristdemokraten Emma Henriksson förstår inte varför regeringen tvekar:
– För oss är det helt uppenbart att lagen behöver ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista