Anette Ekström i Örebro förlorar pengar på att jobba på daglig verksamhet.
Anette Ekström i Örebro förlorar pengar på att jobba på daglig verksamhet. Foto: Privat.

Anette förlorar pengar på att jobba på daglig verksamhet

1:56 min

Många som jobbar på daglig verksamhet får pengar i ett bidrag som kallas habiliteringsersättning. Samtidigt kan det ju kosta pengar att resa till jobbet och ha mat med sig.

Så ibland är kostnaderna större än vad man får i habiliteringsersättning. Så är det exempelvis för Anette Ekström i Örebro.

– Om jag ska åka buss så betalar jag nio kronor hit. Sedan ska jag äta för 40 kronor, och sedan ska jag åka hem för nio kronor till. Då förlorar jag ju pengarna, säger Anette.

När Anette Ekström i Örebro åker till daglig verksamhet för att sy och väva, så får hon betala sammanlagt 58 kronor för bussbiljetterna och lunchen. Men hon får bara 45 kronor i habiliteringsersättning, för att hon jobbar på daglig verksamhet.

De som bor i Kumla får mer pengar

Anette tycker att hon får för lite pengar. Om hon hade bott i Kumla i stället, som ligger nära Örebro, så hade hon fått 59 kronor om dagen.

Varje kommun bestämmer hur mycket pengar de som jobbar på daglig verksamhet ska få. En del kommuner ger inga pengar alls.

På Örebro kommun finns en chef som heter Sofia Persson. Hon jobbar med frågor som handlar om personer med funktionsnedsättning.

Många känner sig utnyttjade

Hon förstår att många som jobbar på daglig verksamhet känner att de får för lite pengar för sitt jobb.

– Jag tror att det faktiskt är rätt så många som känner sig utnyttjade.

En som känner så är Mikael Malmkvist i Örebro.

– Vi som har funktionshinder blir lätt utnyttjade känner jag. Det blir ju ändå att man nästan får betala mer än vad man får in från verksamheten, säger han.

Svårt att få vanliga jobb

Chefen Sofia Persson på Örebro kommun tror att en del personer som jobbar på daglig verksamhet, kanske skulle kunna klara att ha ett vanligt jobb, med riktig lön.

– Jag tror vi behöver tänka om lite, att de personer som idag känner sig kränkta är de som faktiskt tippar över lite åt att kunna klara ett jobb på den öppna arbetsmarknaden.

Men då måste Örebro kommun hjälpa till och göra det lättare att för personer med funktionsnedsättning att få ett sånt jobb. För det är inte lätt.

– Vi har en rätt lång väg att gå att komma till att öppna upp yrkeslivet för personer som inte har full arbetsförmåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista