På det ena fotot syns en bild av Lotta. På det andra syns en hand som räcker fram pengar.
Lotta Johnsson Fornarve sitter i riksdagen för Vänsterpartiet. Foto: Riksdagen och Sveriges Radio.
Förslag från Vänsterpartiet:

"Hjälp dem som blir lurade av gode män"

2:39 min

Personer som blir lurad på pengar av en god man eller förvaltare
borde kunna få tillbaka de pengarna från kommunerna. Det förslaget kommer från Vänsterpartiet.

Politikern som har skrivit förslaget är vänsterpartisten lotta Johnsson Fornarve i riksdagen. Hon tycker att det är allvarliga brott:

– Då blir jag oerhört upprörd! För så får det bara inte gå till! De här personerna, gode männen och förvaltarna, är ju utsedda av samhället för att skydda och hjälpa. Då ska ju de naturligtvis inte stjäla från dem som de är satta att skydda och hjälpa.

Hjälp med ekonomin

Om någon har svårt att sköta sina pengar kan man få hjälp av en god man eller en förvaltare. De ska bland annat se till att dina räkningar betalas i tid och att dina pengar räcker hela månaden.

Men tyvärr finns det vissa gode män och förvaltare som istället stjäl pengar eller lurar till sig pengar från den som ska få hjälp.

Om den gode mannen eller förvaltaren sedan döms i domstolen kan han eller hon tvingas att betala pengar i skadestånd till den som förlorade sina pengar. Fast vad händer om tjuven inte har råd att betala tillbaka?
Ingenting. Då blir det inga pengar till den som blev bestulen.

Kommunernas ansvar 

Nu vill politikern Lotta Johnsson Fornarve i Vänsterpartiet att den som förlorar pengar på det här sättet alltid ska få pengar tillbaka. Om tjuven inte kan betala själv borde kommunen göra det istället, säger hon:
– Så att personen som är drabbad inte lider någon ekonomisk skada.

Tror du att de som betalar skatt till kommunerna tycker att det är värt att deras skattepengar går till att hjälpa de här personerna?
– Ja, det tror jag. Det måste jag tro. För vi har ett ansvar att ta hand om varandra.

Bättre kontroll

Lotta Johnsson Fornarve tror också att kontrollen av gode män och förvaltare kan bli bättre om kommunerna riskerar att betala ersättning:

– Eftersom det är kommunerna som utser gode män och förvaltare har man också ett ansvar att utse bra personer, som är ärliga. Har man ett sådant här krav på ersättning kommer kommunerna också bli mycket noggrannare med vilka de utser.

Många politiker vill ha en förändring

Om förslaget ska bli verklighet måste ju först politikerna i riksdagen rösta ja. Vilka chanser har ni i Vänsterpartiet att f stöd från andra partier?
– Det är lite svårt att säga det. Men jag vet att det finns ett stort intresse för att göra något åt den här lagstiftningen kring gode män och förvaltare ifrån flera olika partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista