På fotot har Leif Östling en ljusblå skjorta och en mörkblå kavaj.
Leif Östling leder Svenskt Näringsliv. Det är en organisation som hjälper företagare i Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT
Avslöjandet som kallas "Paradisläckan"

Ledaren för Sveriges företagare undvek att betala skatt

2:14 min

En del rika personer har flyttat pengar utomlands för att slippa betala skatt. Nu avslöjas det vilka de är och hur de har gjort.

En av dem som undvek att betala skatt är Leif Östling som är ordförande för företagarnas förening Svenskt Näringsliv. Han säger att man har rätt att tänka på sitt eget bästa:
– Det finns ju alltid en egoism i det hela.

Skatterna ska betala för några av samhällets gemensamma saker som polisen, militärerna, vägarna, skolorna och sjukvården.

Leif Östling menar att han redan har betalat så mycket skatt
att det täcker vad han kostar för samhället. Nu vill han inte betala så mycket mer:
– Man frågar sig ju också: Betalar man in 20 till 30 miljoner per år, vad fan får jag för pengarna?

Drottningen slapp att skatta

Journalister runt om i världen har tillsammans undersökt
hur vissa rika personer gör för att slippa betala skatt. Pengarna skickas utomlands, bland annat till Bermuda och Malta, där skatterna är låga eller där man ibland helt kan slippa skatt.

Eftersom de här länderna ofta är små öar med palmer, stränder och solsken dit många turister kommer, så kallas avslöjandet Paradisläckan.

Journalisterna avslöjar nu att flera kända personer har gjort så här, exempelvis drottningen i Storbritannien, en minister i USA:s regering och flera rika företagsledare.

Skatteplaneringen får kritik

Ibland kan det vara brottsligt att flytta pengar för att undvika skatt. Men ibland är det helt lagligt.

Den som har ansvar för skatterna i Sverige är regeringens finansminister Magdalena Andersson. Hon säger att när vissa rika personer undviker att betala skatt tvingas andra människor att betala högre skatter för att samhället ska ha råd:

– Då skickar man ju notan till vanliga löntagare, till pensionärer, till småföretagen och sommarjobbaren.

Den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson intervjuades av Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista