Foto på politikern Solveig Zander. Hon har mörkt hår och glasögon. Hon står utomhus med grönt gräs och gröna trädkronor omkring sig och pratar i en mikrofon.
1 av 2
Solveig Zander i Centerpartiet vill att reglerna för gode män ska förändras. Foto: Elin Roumeliotou/Sveriges Radio
Foto av person med sedel. God man som sköter ekonomin.
2 av 2
En god man hjälper bland annat till att sköta andras ekonomi. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Förslag på hårdare kontroll av gode män

2:19 min

Gode män och förvaltare ska hjälpa andra människor att sköta sina pengar. Nu kräver flera partier i riksdagen att kontrollen ska bli hårdare av gode män och förvaltare.

En av politikerna som vill ha en förändring är Solveig Zander från Centerpartiet. Klartext frågade henne om vad det kan bero på att så många politiker är intresserade av det här just nu:
– Jag tror att det är många fler som behöver den här hjälpen idag. Därför tror jag att det här har väckt många tankar hos flera partier, säger Solveig Zander.

Hjälp med ekonomin

De som behöver hjälp att sköta sina pengar kan bland annat ha en intellektuell funktionsnedsättning eller vara flyktingar under 18 år som har kommit till Sverige utan sina föräldrar. En god man eller en förvaltare kan bland annat se till att dina räkningar betalas i tid och att dina pengar räcker hela månaden. Sedan finns det en överförmyndare i kommunen som ska kontrollera att det här sköts på rätt sätt. Trots det har det hänt flera gånger att vissa gode män och förvaltare lurar till sig pengar från dem som ska få hjälp.

Hindra att någon luras

Nu kräver flera partier att det blir ännu bättre kontroll:
– Det måste vara någon som tittar så att överförmyndare gör rätt och inte lurar personen som den ska hjälpa, säger centerpartisten Solveig Zander. Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit med förslag om hårdare kontroller. Det finns också förslag om att gode män och förvaltare borde få en utbildning.

Kan de nya kraven göra att det blir svårare att locka folk att bli gode män eller förvaltare? Nej tvärtom, tror Solveig Zander:
– Om man får ett tydligare regelverk och mer stöd och hjälp som god man och förvaltare, då tror jag att det är fler som skulle vilja göra en insats, säger Solveig Zander som är politiker i Centerpartiet. Troligen kommer riksdagen att rösta om de här förslagen i vår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista