På fotot står Åsa Regnér och håller ett tal. Hon har en kappa i en stark blå färg.
Det här är Åsa Regnér. Foto: Claudio Bresciani/TT

Åsa Regnér vill ändra lagen LSS

Åsa Regnér är socialdemokrat och minister i regeringen. Hon sa på måndagen att lagen ska ändras så att fler personer får behålla sin personliga assistans.

En personlig assistent kan hjälpa till dig att laga mat, diska, städa, duscha och gå på toaletten. I lagen LSS står det vilka personer med funktionsnedsättning som ska ha rätt att få assistans.

Färre får assistans

Under mer än ett år har det blivit svårare att få personlig assistans. Det beror bland annat på att domstolar har tolkat lagen på ett nytt sätt. Dessutom har regeringen skrivit brev till myndigheten Försäkringskassan och i breven står det att assistansen inte får kosta för mycket pengar.

Nu i somras gjorde en domstol återigen en ny tolkning av LSS. Domstolen menade att kommunerna och Försäkringskassan inte kan betala pengar för den tid då assistenterna förbereder sig eller när de får väntetid mellan olika arbetsuppgifter.

Den nya tolkningen av lagen innebär att flera tusen personer i framtiden kan få mindre assistans eller förlora assistansen helt.

Osäkert hur lagen ska ändras

Flera av regeringens politiska motståndare har under lång tid krävt en lagändring, så att fler kan behålla assistansen.

På måndagen sa till slut även Åsa Regnér att regeringen också vill ändra lagen. Hon säger att det är domen från i somras som gör att regeringen vill ändra lagen. Det är oklart om hon också vill göra något för dem som förlorade sin assistans tidigare.

Exakt vad det ska stå i den nya lagen är inte bestämt ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista