Stort kalas för barn med NPF-diagnoser

2:42 min

På söndag blir det kalas för barn med autism, adhd och andra NPF-diagnoser i Stockholm. En del barn med såna diagnoser blir annars aldrig bjudna på fester.

Johan Wendt ordnar kalaset som är nu på söndag den 12 november. Han berättar varför han ville göra det här för barnen:
– Det är barn som väldigt sällan går på kalas och därför tyckte jag att det var så himla viktigt att göra just detta för dem, säger Johan Wendt.
Men vad kan det här bero på att de här barnen inte går så mycket på andra kalas?
– Det kan vara att barn som kanske har en autism-diagnos kanske inte har så mycket vänner, kompisar, inte interagerar så mycket med andra. Det kan vara ett barn som har adhd och är mycket hyper och att föräldrar tycker att det är jobbigt när de här barnen kommer, säger Johan Wendt.

Operan lånar ut sitt hus

Vissa som har adhd kan vara ganska livliga och högljudda. Så föräldrarna kanske är oroliga. Det är en NPF-förening som ordnar kalaset. Festen ska hållas på den Kungliga Operan i centrala Stockholm. De lånar ut sina lokaler gratis så att sammanlagt 200 barn kan vara där och kalasa. Festen kommer att vara i två omgångar, med hundra barn i taget.

Anpassat för barnen

Vissa barn med NPF-diagnoser behöver en tydlig planering. En del kan också vara känsliga för stökiga miljöer. Därför ska det här kalaset vara anpassat efter deras behov, säger Johan Wendt:
– Så jag har skickat ut ett bildmaterial till alla föräldrar för att visa precis hur det kommer att fungera och vad vi kommer att göra. Och skickat bilder på dem som barnen kommer att möta. Vi kommer att ha låg ljudvolym, inga starka lukter, det kommer att finnas hörselskydd att låna och sen så kommer det också att finnas ett lugnt rum, så att om man får lite för mycket känslor, lite för mycket feeling så kan man gå in där och bara chilla lite, berättar Johan Wendt.

Vad händer på kalaset?

– En station kommer att vara pyssel. I och med att det är på operan så kommer de att ha en station där man kan få prova kläder, kostymer från operan och man kommer att få prova på matt lära sig dansa. Vi kommer att ha en klassisk fiskdamm, vi kommer att ha en fika-avdelning och sen kommer vi att ha en ballongmagi-show där vi har en ballongkonstnär som gör olika ballongfigurer och sen så kommer vi att ha en hel del clowner och ansiktsmålning också, säger Johan Wendt.

Vad har ni fått för respons på att det blir ett sånt här kalas?
– En oerhörd tacksamhet från föräldrar över att deras barn blir bjudna på kalas. Och folk som önskar att det kunde vara fler gånger och över hela landet och så.
Kan det bli det tror du?
– Ja, om det blir lyckat så är det inte alls omöjligt att jag eller någon annan tar det vidare nästa år och gör det på flera orter och återupprepar det, säger Johan Wendt som ordnar NPF-kalaset i Stockholm på söndag.