På fotot syns ett gult hus i gammaldags stil.
I det gula huset finns Högsta förvaltningsdomstolen. Det var den domstolen som tolkade lagen LSS i somras. Foto: Holger Ellgaard för Wikipedia.

Försäkringskassan kanske missförstod lagtolkning om assistans

2:51 min

Nu har det återigen blivit bråk om personlig assistans. En domare säger att Försäkringskassan har missuppfattat hans tolkning av lagen.

Enligt lagen LSS kan personer med funktionsnedsättning ibland få hjälp av en personlig assistent, med att till exempel laga mat, duscha eller gå på toaletten.

Ibland betalar den statliga myndigheten Försäkringskassan för den här assistansen. När det blir bråk om betalningen kan en domstol få bestämma hur lagen ska tolkas. I somras sa en domstol nej till betald assistans.

Domen kan påverka flera tusen

När experter hos Försäkringskassan läste domen tolkade de domen så här:
Om en personlig assistent behöver tid för att förbereda sig eller om det blir lång väntetid mellan två arbetsuppgifter behöver Försäkringskassan inte betala för det, enligt lagen LSS.

Experterna på Försäkringskassan kom då fram till att om lagen skulle tolkas på det sättet så finns det uppåt 6000 personer som helt eller delvis kan förlora sin assistans. Den varningen skickade myndigheten till politikerna i regeringen.

Domare kritiserar Försäkringskassan

Men nu protesterar Thomas Bull som är domare i domstolen. Han säger att det som domstolen bestämde inte alls handlar om förberedelser och väntetider, utan istället handlar domen bara om resor:
– Vår dom handlar om möjligheten att få stöd under en transport och inte alls om väntetider eller beredskaps-tider, så är det en långtgående tolkning av vår dom.

Det fall som domstolen undersökte i somras handlade om en person som hade en slang in i kroppen. Under en resa behövde personen få hjälp av en personlig assistent att byta slangen mitt i natten. I väntan på att slangen skulle bytas så hade assistenten ingen arbetsuppgift så det blev alltså en paus i arbetet.

Domstolen tolkade lagen LSS som att Försäkringskassan då inte behövde betala.

Försäkringskassan svar på kritiken

Domaren Thomas Bull menar att deras dom bara handlar om väntetider under resor och inte väntetider i allmänhet.

Men när Försäkringskassan läste domen förstod de det som att den här lagtolkningen faktiskt gäller alla väntetider. Det säger Försäkringskassans lagexpert Eva Nordqvist:
– Jag anser att vi följer domen och det generella uttalandet som görs där i domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista