Fotot visar Susanne Rappmann. Hon har en särskild skjorta på sig som visar att hon är präst. Hon har glasögon och kortklippt blont hår.
Susanne Rappmann valdes till biskop den 8 november och börjar sitt nya jobb i mars nästa år. Foto: Harald Nilsson

Ny biskop har skrivit om Gud och funktionsnedsättningar

1:17 min

Förra veckan valdes Susanne Rappmann till biskop för Svenska kyrkan i Göteborg. Hon har forskat och skrivit en bok om kristendom och funktionsnedsättningar.

Susanne Rappmann säger att alla människor ska känna sig välkomna i kyrkan:
– Jag tänker att det är så viktigt att vi har en kyrka och ett samhälle som säger ja till att vi människor är väldigt olika och att alla måste få plats.

Om man tänker på dem som har en intellektuell funktionsnedsättning eller en diagnos, som autism till exempel, vad tror du att kyrkan kan göra för dem?
– Att erbjuda ett sammanhang utanför familjen. Att erbjuda vänner och att också erbjuda uttyckssätt. Vi jobbade mycket med musik, färg och form. Att man fick lov att uttrycka sig som människa.

Men kompisar och musik kanske går att hitta på annat håll också. Finns det något som är särskilt för kyrkan?
– Vi har ju en tro på att Gud är närvarande i vårt samhälle, i kyrkan och i människors liv och att Gud är kärlek. Vi vill förmedla det. Då är gemnenskap en viktig faktor för att få lov att uppleva det där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista