Fotot visar en kille i svart t-shirt och jeans i en kontorskorridor brevid en kartong med papper.
1 av 2
Jakob Nyqvist gör en av sina sysslor på Café Omsorgens hus dagliga verksamhet Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Fotot visar en kvinna i svart tröja med glasögon står i en reception
2 av 2
Frida Techel brukar ofta stå i kassan på Café Omsorgens hus. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Jakob tycker att hab-ersättningen är för låg

"Vi gör samma saker som de andra i restaurangen" säger Jakob Nyqvist
3:08 min

Trots att habiliteringsersättningen höjs nästa år i Kungsbacka kommun, så är det flera inom den dagliga verksamheten som är missnöjda.

Ersättningen höjs med 20 kronor men det är inte tillräckligt, säger Jakob Nyqvist.

– Vi gör samma saker som de andra i restaurangen och vi skulle vilja ha mer pengar, säger Jakob Nyqvist.

Jakob jobbar på den dagliga verksamheten Café Omsorgens hus. Och där kontrollerar han bland annat att rätt papper slängs på rätt ställe. Bland återvinningspappret får det bara vara papper som går att göra nytt papper av, säger han:

– Det får inte vara sådana här papperslappar i återvinningen, säger Jakob.

Ersättningen räcker inte

För sex timmars jobb om dagen får Jakob Nyqvist 36 kronor. Så är Kungsbacka kommuns habiliteringsersättning idag. Och det är alltså den ersättning som man får om man jobbar inom daglig verksamhet.

Och även om Jakob inte tycker att ersättningen är tillräcklig så är det bra att kunna vara på jobbet.

– Att inte vara hemma hela tiden. Det är bra att man kan jobba och man kan komma hit, då vet man vad man ska göra, säger Jakob Nyqvist.

Nästa år höjs habiliteringsersättningen med 20 kronor, från 36 till 56 kronor. Anledningen är att den inte har höjts de senaste 20 åren.

De som jobbar på daglig verksamhet har förutom habiliteringsersättning också något annat bidrag som sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Ersättningen räcker säger politiker

Jakob tycker fortfarande att hab-ersättningen är för låg, men politikern och centerpartisten Kristina Karlsson tycker att höjningen är tillräcklig.

– Habiliteringsersättning är så att säga någon form av "flitpeng" inom citationstecken. Det är som en liten morot för att utföra jobb och andra har bara sysselsättning, säger Kristina Karlsson (C).

När Jakob inte jobbar spelar han fotboll och hans favoritlag är IFK Göteborg. Men ett årskort för att få se IFK Göteborgs matcher kostar 1 200 kronor, något som Jakob inte har råd med.

– Jag vill gärna ha ett årskort på matcherna, men de höjer priset varenda år, säger Jakob Nyqvist.

Kanske är det för att vi är funktionsnedsatta

En annan som jobbar på Café Omsorgens hus är Frida Techel. Hon har inte jobbat där så länge men även hon tycker att det är roligt att gå till jobbet.

Och orsaken till att ersättningen inte är så hög tror hon beror på att de är funktionsnedsatta.

– Det är väl bara för att vi har ett funktionshinder som vi får så lite pengar. Man kan aldrig veta, säger Frida Techel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".