Foto på Försäkringskassan och på en person med assistent.
Försäkringskassan har varnat regeringen om att många kan förlora assistansen, därför införs nu ett tillfälligt stopp, så att de som redan har assistans kan få ha kvar den. Foto: TT

Regeringen pausar beslut om assistans

2:36 min

Flera tusen personer har riskerat att förlora sin personliga assistans. Men nu stoppar regeringen det här så att många får behålla assistansen, åtminstone tillfälligt.

Så här sa Åsa Regnér som är minister i regeringen:
– Syftet med det är att människor som har beviljad personlig assistans ska känna att: "Jag förstår vad som händer. Jag kan räkna med att jag har de här insatserna."

I Sverige finns det ungefär 15 000 personer med funktionsnedsättning som får hjälp av personliga assistenter som staten betalar, via myndigheten Försäkringskassan. Exempelvis kan de få hjälp med att laga mat, duscha och gå på toaletten.

Domar påverkar Försäkringskassans beslut

På senare tid har domstolar tolkat lagen på nya sätt så att det har blivit svårare att få assistans. Experter hos Försäkringskassan har varnat för att de måste säga nej till fler. Bland annat finns en dom från i somras som kan göra att uppåt 6000 personer helt eller delvis förlorar sin hjälp från personliga assistenter. Och experter hos Försäkringskassan som bestämmer vem som får statlig assistans. Därför vill regeringen nu tillfälligt pausa Försäkringskassans beslut.

Vad innebär det här?
– Jo, de som redan har personlig assistans måste göra en ny ansökan om assistans vartannat år,
men nu säger regeringen att de inte behöver göra någon sådan omprövning under en tid.

Så de får behålla assistansen?
– Ja, åtminstone tillfälligt.

Hur lång blir den här pausen för omprövningar?
– Troligen börjar pausen kring jul och sen kan den fortsätta i över ett år kanske.

Finns det inget bestämt slut på pausen?
– Nej, pausen ska gälla ända tills politikerna i regering och riksdag har hunnit göra olika ändringar i lagen LSS, som bland annat handlar om personlig assistans. Och troligen tar det över ett år innan alla lagändringarna blir klara.

Gäller pausen ALLA som har personlig assistans?
– Nej, det här gäller bara de som får sin assistans betalad av staten. Inte den assistans som kommunerna betalar.

Hur blir det för nya personer som för första gången ansöker om personlig assistans?
– För dem blir det ingen paus, de ansöker som vanligt.

Vilken lag gäller då?
– Då gäller den lag och de lagtolkningar som finns just nu. Så för nya ansökningar kan det fortfarande vara svårt att få sin assistans godkänd, berättar Klartexts reporter Eva Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista