Foto som visar hur hemsidan ser ut. Till dig som har LSS-beslut står det.
1 av 2
Så här ser en del av hemsidan ut. Foto: jagharlust.se
Foto på Magnus Lindén som skriver på en tavla under en utbildning.
2 av 2
Magnus Lindén har varit med och utvecklat den nya hemsidan jagharlust.se/ Foto: Add Light, Göran Ekeberg

Ny hemsida om lust och relationer för personer inom LSS

3:00 min

Personal kan få lära sig mer om sex, relationer och funktionsvariationer. Informationen finns på en ny hemsida som heter jagharlust.se

En av dem som har varit med och gjort den nya hemsidan är Magnus Lindén. Han säger att det är viktigt att det finns en sådan här sida:

– Det behövs verkligen! För att den här hemsidan är ju till för personer som jobbar på särskola eller på LSS-verksamhet, dagliga verksamheter, stödboenden eller habiliteringar. Och tyvärr så vet många inte hur man kan jobba praktiskt med att lära ut om eller jobba med frågor om sex och relationer i de verksamheterna, säger Magnus Lindén

Pinsamt och privat?

Personal som jobbar med personer som har någon intellektuell funktionsnedsättning kanske undviker det här ämnet för att det är jobbigt att prata med till exempel de boende om sex och relationer, säger Magnus Lindén:
– Många som jobbar inom LSS tycker nog ofta att det är något privat som inte jag behöver ta tag i.

En viktig del av livet

Magnus Lindén tycker att det är viktigt för brukarna att få veta saker som hur man skyddar sig från könssjukdomar och graviditet. Det är också viktigt att veta sina rättigheter så att man inte blir tvingad eller lurad att göra sexuella saker som man inte vill gå med på. Och att inte själv göra dumma saker mot andra. Det här är en viktig del av livet, säger han:
– Ja, alla har ju en sexualitet. Om man inte har kunskaper och verktyg för en positiv sexualitet, för att få njutning och ha det kärleksliv som man själv trivs i,
då är det ju väldigt lätt att hamna i negativa saker, i ett dåligt sexliv, ett dåligt kärleksliv. Antingen att man sätter sig själv i situationer som är jobbiga eller att man utsätter andra för saker som inte är okej. Så det är väldigt väldigt viktigt, säger Magnus Lindén.

Om hur man kan prata om sex

För att brukarna ska få lära sig mer om sex och relationer så behöver även deras personal få bättre information om hur man pratar om det här. Och det ska de alltså kunna få på den nya hemsidan:
– Vår metod är att jobba med teater och drama framför allt. Sedan använder vi också filmer och bilder och så där. De metoderna har vi samlat på hemsidan. Så vi har lagt ut både en massa övningar som man kan använda och en massa tips, filmtips, boktips, så att man kan ta och plocka de saker som man själv tycker passar, säger Magnus Lindén om internetsidan jagharlust.se om lust och relationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista