På fotot syns en väg som är spärrad med betongklumpar och staket. Två poliser pratar med en person som kommer gående.
Området vid Korsvägen och Svenska Mässan är avspärrat under EU-mötet. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Delar av Göteborg stängs av under EU-mötet

På fredag är det ett stort EU-möte i Göteborg. Redan nu är poliser där för att skydda mötet och stora delar av staden har stängts av.

Monica Ajnestig har en frisörsalong i Göteborg som tvingas hålla stängt under EU-mötet:

– Vi får stänga salongen imorgon och vi får inga kunder. Det är ingen som vågar gå dit. De är rädda för att det ska bli attentat och det första man ser är poliser med kpistar, jättemycket.

Skydda mötet från terrorister

Poliser med vapen vaktar flera platser i Göteborg. Och det behövs, säger statsministerns medhjälpare Hans Dahlgren:

– Vi har ett annat säkerhetsläge i Sverige. Vi har haft två terrordåd i centrala Stockholm, vi har haft en statsminister och en utrikesminister som har mördats. Vi kan inte vara naiva i den här situationen, vi måste ha skydd. Det är ju inte bara 26 stats-och regeringschefer som kommer. Det är 500 deltagare plus kanske lika många journalister. Här kommer ju folk som har politiskt ansvar i sina respektive länder.

Kan bli problem för hemtjänsten

Imorgon börjar det stora mötet med politiker från de olika Eu-länderna. Förutom att många vägar i Göteborg hålls stängda, måste även skolor och vårdcentraler stänga eftersom ingen kan ta sig dit. Och många som behöver hjälp av till exempel hemtjänst oroar sig för om hjälpen kan ta sig fram.

En ung tjej som heter Hillevi säger att hon får ta en omväg till skolan nu:

– Jag tycker väl att det är jobbigt i stunden men jag tror ändå någonstans att jag tycker att det är bra för att det visar bara att man är försiktig liksom, det känts värre om man inte spärrade av överhuvudtaget, säger Hillevi som är student i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista