På fotot pratar en clown med en flicka. I rummet finns många ballonger.
1 av 2
På NPF-kalaset fanns det bland annat clowner. Foto: Johan Wendt på Barnens Kalas

NPF-kalaset kanske kan få fler att bjuda alla

2:50 min

Förra helgen var det ett stort kalas på Operan i Stockholm. Kalaset var för barn med autism, adhd och andra NPF-diagnoser.

Föreningen Attention arbetar för att personer med NPF-diagnoser ska få det bättre. Klartext ringde till Cecilia Brusewitz på Attention för att höra vad de tänker om kalaset:

– Vi tycker att det är ett bra initiativ och att det belyser hur utanförskap för personer med NPF börjar så tidigt. Många barn med autism, adhd som har de här sociala svårigheterna blir ju tidigt inte bjudna på kalas till exempel och det gör jättemycket med ett barns självkänsla om man inte får vara med, säger Cecilia Brusewitz.

Kalaset var anpassat för NPF

I söndags var 200 barn bjudna på fest på Kungliga operan. Och festen hade anpassats för att särskilt passa barn med NPF-diagnoser. Bland annat var det en tydlig planering och det fanns ett lugnt rum att vila upp sig i. Cecilia Brusewitz tror att de flesta av barnen blev glada. Fast risken finns också att vissa barn kan känna sig utpekade som annorlunda:
– Jag tror att för vissa barn så kanske det känns lite svårare att man blir bjuden på någonting på grund av sin funktionsnedsättning. Men jag tror att det är övervägande positivt.

Ingen vill vara utanför

Cecilia tror att ensamhet är ett vanligt problem bland barn med diagnoser:
– Ja, men det gäller ju inte bara kalas, utan ofta så tänker man kanske inte på de barn som inte får vara med. De som aldrig följer med någon hem efter skolan för att leka till exempel. Det är så oerhört viktigt vad vi signalerar till våra barn. Att säga: att vara utstött, att vara ensam, det är någonting som ingen vill bli utsatt för. Att man tar ett ansvar för att låta alla få vara med. Och gärna fråga föräldrar till barn med NPF: Vad behöver ditt barn för att kunna vara med och för att det ska funka att vara med på ett kalas till exempel, säger Cecilia Brusewitz.

Mycket att lära av varandra

Barn med adhd kan vara extra livliga och högljudda och barn med autism kan ha svårt med kommunikationen. Men trots det kan de ju ändå vara bra lekkamrater, säger Cecilia Brusewitz:
– De här barnen som har de här svårigheterna eller utmaningarna har jättemycket att lära andra barn om tolerans och att vara sig själv och både barn utan NPF och barn med NPF har mycket att vinna på att umgås med varandra, säger Cecilia Brusewitz på föreningen Attention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista