Fotot visar ett barn som ligger på golvet på magen och hålls fast av en vuxen person. De på bilden är skådespelare.
1 av 2
Ett barn hålls fast i armarna av en vuxen person. De på bilden är skådespelare. Foto: Foto: Liv Widell/Sveriges Radio.
Fotot visar Caroline Dyrefors Grufman som är barn- och elevombud vid myndigheten Skolinspektionen, en kvinna i axellångt blont hår.
2 av 2
Caroline Dyrefors Grufman är barn- och elevombud vid myndigheten Skolinspektionen Foto: Pressbild från Skolinspektionen

Oscar får pengar för att skolpersonalen höll fast honom

3:28 min

En pojke som heter Oscar har tidigare hållits fast flera gånger av skolpersonal. Nu är det bestämt att Oscar ska få 110 000 kronor i skadestånd.

Hans mamma Gunilla Björling berättar hur Oscar tog emot beskedet:

– Han blev ju alldeles tyst först och sedan sa han, mamma det är fantastiskt.

Oscar har asperger och adhd och därför hade han svårt att kontrollera sina känslor. När någonting gick fel i skolan kunde han få ångest och bli väldigt orolig.

I tredjeklass hölls Oscar ofta fast

Det var när han var nio år och gick i trean, som personal i skolan höll fast honom, för att försöka få honom lugn. Så här berättade Oscar själv om hur det kändes:

– Dom satt på mig, en på ryggen och en på benen. Två vuxna män. Det kändes riktigt hemskt, jag kämpade emot hela tiden.

Att trycka ner ett barn på mage mot golvet, på det här sättet, kan vara farligt enligt experter, som Ekot har pratat med. För risken finns att de inte kan andas och i värsta fall kan barnet dö.

Myndigheten ändrar sig

Myndigheten Skolinspektionen undersökte det som hade hänt. Och först sa de att Oscar inte hade blivit utsatt för någon kränkning av skolpersonalen.

Men efter att Ekot hade gått igenom utredningen och hittat flera allvarliga brister, så kom Skolinspektionen med ett nytt beslut.

Den här gången kom myndigheten fram till att Oscar visst hade kränkts flera gånger av personalen.

Det blir ett stort skadestånd

Och nu är det klart att Oscar ska få pengar i skadestånd, för det han har varit med om. Täby kommun ska betala 110 000 kronor till Oscar, för det var där han gick i skolan.

Det är barn- och elevombudet, som har bestämt det här. De finns vid myndigheten Skolinspektionen och jobbar för barns och elevers rättigheter i skolan.

Skadeståndet är högt eftersom kränkningarna varit så allvarliga, säger Caroline Dyrefors Grufman vid myndigheten:

– Vi ser absolut mycket allvarligt på det som hänt den här eleven ja.

Ett nytt sätt att jobba

Skolinspektionen har gått igenom alla beslut som rör fasthållningar ett år tillbaka i tiden. Och i flera fall har besluten ändrats.

Dessutom har myndigheten bestämt sig för att utreda sådant här på ett nytt sätt och även undersöka om skolan jobbar för att förhindra fasthållningar.

Och det tycker Caroline Dyrefors Grufman är bra:

– Jag kan faktiskt se i många ärenden som rör kränkande behandling på generell nivå så handlar det många gånger om att eleven inte fått det stöd de har rätt till och att skolinspektionen nu tittar på detta i ett sammanhang, tycker jag är jättebra.

Oscar kan gå vidare

Och Oscar då? ja för honom finns sorgen kvar över det han har utsatts för, men skadeståndet ger honom upprättelse, berättar hans mamma Gunilla Björling:

– Nu kan vi sätta punkt. Det blir ett avslut och en punkt för Oscar och han kan gå vidare också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista