Fotot visar en kvinna hämtar kaffe vid en kaffeautomat och en man bakom henne håller handen på hennes lår.
1 av 2
En kvinna hämtar kaffe vid en kaffeautomat och en man bakom henne håller handen på hennes lår. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto visar en kvinnohand som tar tag i en duschslang.
2 av 2
Personliga assistenter kan hjälpa till med många olika saker, bland annat att duscha. Foto: Nora Lorek/TT

Många personliga assistenter utsätts för sex-trakasserier

2:24 min

Det är vanligare att personliga assistenter utsätts för sexuella trakasserier än anställda i många andra yrken. Det här visar siffror från myndigheten Arbetsmiljöverket.

Onur Esinsel jobbar på fackförbundet Kommunal och han säger att det är lätt hänt att råka ut för sexuella trakasserier som personlig assistent:

– Man är otroligt otroligt utlämnad på ens arbetsplats för ens arbetsplats är oftast hemma hos en brukare.

Hittills i år har 13 personliga assistenter anmält att de har blivit sjuka på jobbet, för att de har blivit sexuellt kränkta. Och det är fler än i någon annan yrkesgrupp, säger Onur Esinsel:

– Man är i otrolig beroendeställning till brukaren, att man kan få sparken så fort man klagar utan att någon egentligen kan ifrågasätta det, vilket jag tror att många utnyttjar.

Många personliga assistenter anmäler sextrakasserier

De senaste fem åren har fler än 40 personliga assistenter anmält att de blivit sjuka av sexuellt ofredande på jobbet. Personer i andra yrken har enbart några enstaka anmälningar. Och det här beror bland annat på att en personlig assistent ofta jobbar ensam och på natten hemma hos någon.

Onur Esinsel säger att de flesta som han har mött och som drabbas av sexuella kränkningar har trakasserats av anhöriga till brukaren och som i det här fallet är en god man: 

– Vi hade en medlem där mannen till brukaren kunde komma och ställa sig väldigt nära med sitt skrev, väldigt mycket sexuella inviter. "En vacker kvinna som dig ska inte vara singel, ska du inte komma och lägga dig i sängen hos mig istället?" tex.

En god man ska ha gjort sexuella närmanden

Och just att det var en god man som sa så här gjorde att den personliga assistenten var extra utsatt, eftersom det var han som bestämde över assistentens jobb, säger Onur Esinsel:

– Exakt, som också var god man till brukaren vilket betydde att han bestämde totalt över assistansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista