Tiggeri, tigga
1 av 2
Foto: Björn Lindgren/TT
Foto av en tiggare på gatan.
2 av 2
Två kvinnor och åtta män tvingades att tigga. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio

Fyra års fängelse för män som tvingade andra att tigga

1:28 min

Två män döms till fängelse i mer än fyra år för människohandel. Det har en domstol i Örebro bestämt. Männen tvingade människor från Bulgarien att tigga i Sverige.

Jenny Clemedtson var åklagare i rättegången mot männen:

– Jag är ju nöjd med att domstolen har funnit det styrkt att det handlar om människohandel och att man dömer dom och att de får ett ordentligt fängelsestraff, säger Jenny Clemedtson.

Blev lurade och utnyttjade

De två männen döms för att ha utnyttjat åtta män och två kvinnor från Bulgarien. Männen lockade dem till Sverige genom att lova att de skulle få arbete här, bland annat byggjobb. Men bulgarerna blev lurade. De fick inga jobb, istället tvingades de att tigga pengar. Pengarna fick de ge till männen som betalning för resan till Sverige.

Fick hjälp att hitta alla drabbade

I mer än ett år tvingades bulgarerna tigga innan polisen upptäckte vad som pågick. För att kunna samla bevis mot männen har polisen fått hjälp, både här i Sverige och utomlands, berättar Jenny Clemedtson:
– Socialtjänsten tog hand om och hjälpte de personerna som var på platsen då när polisen gjorde sitt tillslag och såg till så att de kunde få vara kvar här en tid så att de kunde höras av polis här. Men också av en internationell organisation som kunde då lokalisera de personer som hade återvänt och etablera kontakt med dem i Bulgarien, säger åklagaren Jenny Clemedtson till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista