På fotot har Jakob mössa och halsduk i fotbollslagets färger och han håller upp sitt årskort.
Jakob Nyqvist har fått ett årskort som gäller för INF Göteborgs fotbollsmatcher under ett helt år. Foto: Casper Sewerin på Sveriges Radio.

Jakob fick ett gratis årskort till fotboll

"En kamrat ska hjälpa en kamrat", säger lyssnaren
2:22 min

Jakob Nyqvist berättade i radion att man tjänar väldigt lite pengar på daglig verksamhet. Därför hade han inte råd att gå på fotboll.

Men nu har en lyssnare köpt ett årskort till honom. Så här lät det då lyssnaren gav honom årskortet:

– Jag hörde ju det här radioinslaget på P4 och jag blev gripen och tagen av din historia. Där och då bestämde jag mig för att en kamrat ska hjälpa en kamrat.

Missnöjd trots mer pengar

Jakob Nyqvist jobbar på ett kafé i Kungsbacka nära Göteborg. Kafét drivs som en daglig verksamhet. För det jobbet får han just nu 700 kronor i månaden i habiliteringsersättning och nästa år höjs det till 1 100 kronor.
Det bestämde politikerna där nyligen.

Trots höjningen tycker Jakob Nyqvist att det är för lite pengar. För han har inte råd att se sitt favoritlag IFK Göteborg spela fotboll:
– Jag vill gärna ha ett årskort, men de höjer priset varenda år.

Många lyssnare reagerade

Både P4 Halland och vi på Klartext har berättat om Jakob Nyqvist och hur lite pengar han tycker att han tjänar. Efter programmen har flera lyssnare ringt till oss och sagt att de vill köpa årskort till Jakob, så att han kan se IFK Göteborgs matcher.

Fotbollsfans sjunger en bit av lagets egen sång "Snart skiner Poseidon":

Med längtan i bröstet, du stod där och sa:
"Snart skiner Poseidon och Blåvitt står kvar"

Bra med två halsdukar

En av lyssnarna har nu alltså träffat Jakob Nyqvist i Kungsbacka och lämnat över ett årskort. Dessutom gav han Jakob mössa och halsduk i Göteborgs blåvita färger.

Många kommer att bli imponerade, tror Jakob:
– Då kommer alla mina kompisar att säga så här nu... Nej, min personal på mitt boende kommer att säga så här: "Du har det lyxigt, Jakob. Du har två halsdukar nu".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".