Suddigt foto av ett  klassrum med elever som rör sig.
Elever i ett klassrum i en grundskola. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sextrakasserier börjar redan i skolan

"De tidigaste berättelserna vi har fått är från 6-åringar i förskoleklass"
2:21 min

Den senaste tiden har många kvinnor berättat om sexuella trakasserier. Nu protesterar också elever i skolan mot sexövergrepp.

1 700 elever har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier i skolan.  En av de som startade uppropet är 17-åriga Disa Horner. Hon säger att sexuella trakasserier verkar börja redan i barndomen:

– De tidigaste berättelserna vi har fått är ifrån sexårsgruppen eller förskoleklass, beroende på vad man vill kalla det. Och vi har fått tyvärr väldigt många därifrån. Sexåringar som berättar om killar som blottade sig eller tvingade dem att pussa eller att de på andra sätt angrep tjejer och att lärare bara ståd vid sidan om och skrattade och tyckte att det var lite gulligt. Men det är ju inte gulligt, det är fruktansvärt och hermskt och för det vidare till större problem i framtiden, säger Disa Horner.

#MeToo

Under hösten har det varit flera olika protester mot sexuella övergrepp. För att man lättare ska kunna hitta de här protesterna på nätet
så kan man söka genom att skriva #metoo ( # =hashtag )

Protesterna har ofta handlat om olika typer av arbetsplatser som mediabolag och teatrar. Nu finns alltså även ett upprop för elever inom grundskolan och gymnasiet och det uppropet kallas #tystiklassen.

Förebygga trakasserier

Trots problemen har 17-åriga Disa Horner hopp för framtiden:
– Vi menar att det börjar väldigt tidigt. Det börjar i skolan och det är därför vi måste prata om det på skolans nivå också. För det är där vi har en chans att sätta in åtgärder och stoppa vissa attityder och beteende tidigt, säger Disa Horner till Sveriges Radio.

Drabbad i särskola?

Uppropet #tystiklassen gjordes i den vanliga skolan, men problemet finns troligen också i särskolan. Har du råkat ut för tafsande eller dumma kommentarer om sex i särskolan?
Eller känner du någon som har det?

Tipsa gärna oss på Klartext via Facebook eller mejl. Mejladressen är: klartext@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".