Fotot visar en man i blå skjorta och vitt hår som håller på i ett laboratorium.
Det var inte alls självklart att det var fysik Jaques Dubochet skulle syssla med. Foto: SVT

Dyslektikern som blev nobelpristagare

2:07 min

Nu ska det handla om en man från landet Schweiz, som heter Jaques Dubochet. Trots att han hade svårt att lära sig läsa och skriva och blev utsparkad från skolan som ung, så har han lyckats få Nobelpriset i kemi.

Dyslexi kanske till och med kan vara bra för en forskare, tror han:

– Med den här sortens dyslexi så hittar du andra sätt att lära dig på, säger Jacques Dubochet.

Han hade det tufft i skolan och det var svårt att lära sig på ett vanligt sätt. Namn till exempel hade han svårt att komma ihåg men genom att koppla ihop namnet med en bild, så var det lättare.

Han tvingas sluta skolan

När han var 12 år gammal fick han diagnosen dyslexi men någon hjälp fick han inte i skolan. Hans betyg blev bara sämre och sämre och när han var 17 år tvingades han sluta på den skolan.

Men hans föräldrar skickade honom till en privatskola i en annan del av landet, en skola för struliga pojkar. Och där gick det bättre. Efter det blev det studier på universitet. Mest för att imponera på tjejer, säger han.

Att han skulle bli forskare var aldrig självklart, men det blev han och på 1980-talet så upptäckte han en viktig sak, tillsammans med två andra forskare.

Början till Nobelpriset

De upptäckte ett nytt sätt att frysa ner pyttesmå saker, så att man sedan lättare kunde se dem i förstoring i ett mikroskop.

Upptäckten gjorde att Jacques Dubochet och de två andra forskarna nu ska få årets Nobelpris i kemi.

Och Jacques säger att hans dyslexi kanske har hjälpt honom som forskare:

– Jag kan inte gå den enkla vägen, jag måste koppla ihop saker för att minnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista