Fotot visar Gabriella i glasögon som ler och hennes mamma Susanne som håller armen om henne.
Gabriella Södermark och hennes mamma Susanne i Hudiksvall. Foto: privat

Gabriella bor i Sveriges bästa kommun

3:04 min

Gabriella Södermark bor i Hudiksvall. Och just Hudiksvall har nyligen utsetts till Sveriges bästa kommun för personer med funktionsnedsättning.

– Det är bra att vi vann i alla fall. Tummen upp! Kul i alla fall att vi vann ju, säger Gabriella.

Gabriella är 25 år och bor på ett gruppboende. Där har hon sin egen lägenhet. Men det finns också gemensamma rum där hon kan träffa de andra ungdomarna som bor där.

Gabriella trivs bland unga

Gabriella tycker att det är kul att få bo med andra unga. Om hon hade fått bo med äldre istället hade det nog känts tråkigt och ensamt, tror hennes mamma Susanne:

– Många äldre behöver ju lugn och ro och de yngre de spelar ju mycket musik och mycket spel, ja det är ett annat tempo. De är ute på aktiviteter hela tiden liksom, med det de är intresserade av.

– Jaa, säger Gabriella.

Hur kändes det när du flyttade dit?

– Spännande. Jag trivs bra, säger Gabriella.

Och nu har alltså Hudiksvalls kommun vunnit priset "Årets LSS-kommun". Priset ska visa att kommunen är särskilt bra på att följa lagen LSS.

LSS ger olika rättigheter till personer med intellektuell funktionsnedsättning. LSS handlar bland annat om gruppboenden och daglig verksamhet.

Susanne tycker att priset för Hudiksvalls arbete med LSS är viktigt:

– Man får blickarna på sig som kommun att fortsätta bara göra det bättre.

Trots pris finns det saker som fungerar sämre

Trots att Hudiksvall alltså är en bra kommun för personer med funktionsnedsättning, så finns det ändå saker som fungerar dåligt, tycker Gabriella och Susanne. En sån sak är fritidsstödjare.

Tidigare har Gabriella haft bland annat kontaktpersoner i flera år. Men nu har hon istället något som heter fritidsstödjare och det är inte alls lika bra, tycker Susanne:

– De är ute med våra ungdomar fyra timmar i månaden. Men är man kontaktperson då blir man ju som en kompis och den biten har ju varit otroligt viktig för Gabriella. Att det är nån annan hon kan gå ut med. Och det skulle jag vilja att kommunen satsar mer på. Visst har du haft mycket glädje av din kontaktperson? frågar Susanne.

– Ja, hela tiden. Hon kom på mina kalas och så där. Vi har kört med bilen, gått på bio och gjort en massa grejer, säger Gabriella.

– Det är ju guld värt, säger Susanne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista