En bunt med pengar i en hand.
Foto: Christine Olsson/TT

Kronofogden slutade kräva in falska skulder

1:29 min

Brottslingar har lurat många människor att de skulle vara skyldiga pengar. Sen har myndigheten Kronofogden samlat in pengarna. Men nu har de slutat med det.

Brottslingarna har letat upp människor som har haft problem med skulder sedan tidigare. Sedan har brottslingarna hittat på att personen skulle ha fått en ny skuld och att den skulden skulle betalas till brottslingarnas företag.

Offren har inte protesterat

Flera hundra personer kan ha blivit lurade. De kanske aldrig förstod att skulden var påhittad. Eller så har de det så svårt i livet att de inte orkar protestera.

Brottslingarna har sedan krävt att personal på Kronofogden ska tvinga de här personerna att betala sina påhittade skulder.

Kronofogden undersöker aldrig om en skuld är äkta eller påhittad. Därför hjälpte de till en början brottslingarna att samla in pengarna.

Domstolar fick avgöra

Men nu har Kronofogden förstått att vissa av skulderna bara var påhittade.

Två olika domstolar har undersökt om Kronofogden måste samla in pengar från tveksamma skulder eller om de kan låta bli. Den senaste domen innebar att Kronofogden under oktober månad fick möjlighet att stoppa de flesta av de här indrivningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista