En person i rullstol får hjälp in i en taxibil.
1 av 2
De personer och det taxibolag som nämns i inslaget visas inte på den här bilden. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Fotot visar Thomas Jansson, som har glasögon och är flintskallig.
2 av 2
Thomas Jansson är ordförande för FUB, som är en förening för personer med utvecklingsstörning. Foto: FUB

FUB kräver hårdare kontroller av chaufförer

"Vi borde ha bättre kontroll av förare" säger Thomas Jansson i FUB
2:17 min

FUB vill att det ska bli lättare att stoppa chaufförer, som tidigare har begått brott som handlar om sex, våld och liknande.

Thomas Jansson som är ordförande i förbundet är upprörd:

– Det är skandal att personer som är dömda för sexualbrott och den typen av brott, överhuvudtaget ska få komma nära en annan person, som kan hamna i beroendeställning.

Sexdömd chaufför körde igen

Det som fick FUB att reagera var en händelse i Skåne, som vi på Sveriges radio berättade om nyligen. Där var det en chaufför som tidigare var dömd, för att ha misshandlat och bränt sin fru. Ändå fick han fortsätta att köra färdtjänst.

När han skulle köra en ung kvinna med utvecklingsstörning kysste han henne och stoppade ner handen i hennes trosor. Mannen dömdes för sexbrott mot henne år 2015, men ändå fortsatte han köra färdtjänst, fast för ett nytt taxibolag.

Året därpå ringde kvinnans mamma och sa att samma chaufför kört hennes dotter igen. Och så här borde det inte få vara, säger Thomas Jansson.

– Det visar att vi borde ha en bättre kontroll på förare som kör taxi, färdtjänst och skolskjuts. Det ska ju vara tryggt, man ska kunna lita på den personen som sitter bakom ratten till 100 procent.

Inför hårdare kvar på förare

Och även i Östersund har en chaufför tafsat på funktionsnedsatta personer, dömts för det innan han till sist fick sluta. Och FUB säger att det måste ställas extra krav på förare som kör funktionsnedsatta personer.

Som det är nu kan taxibolagen kontrollera i polisens belastningsregister om en person har dömts för brott eller inte. Men det borde inte enbart göras när en person anställs, säger Thomas Jansson:

– Och den ska vara årligen återkommande, för numer är det ju bara kontroll på det där pappret när man anställs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".