Omvärlden som här i Japan oroas av Nordkoreas ambitioner
Flera länder är oroliga över att Nordkorea skjuter robotar. Här syns en kille i Japan som är bekymrad. Foto: Shizuo Kambayashi/ AP Photo

Nordkorea har skjutit iväg den kraftigaste roboten någonsin

1:38 min

Nu har landet Nordkorea i Asien återigen skjutit upp en robot. Det här testet hände i går kväll och den här typen av robot sägs kunna nå så långt som till hela USA.

Efter att Nordkorea sköt iväg den här roboten igår säger regeringen där nu att de har de kärnvapen som de vill ha och att deras robotar kan träffa hela USA.

Det är den kraftigaste roboten hittills som har testats. Den flög i nästan en timma och nådde en höjd om närmare 450 mil. Eftersom den sköts rakt upp i luften kom den inte så långt bort. Istället kraschade den i japanska havet, som ligger mellan Nordkorea och Japan.

Flera länder är oroliga

Flera länder har blivit upprörda över Nordkoreas test. Men framförallt är grannländerna Kina och Ryssland oroliga. Ryssland säger att det här gör att världen blir osäkrare.

USA:s president Donald Trump har den här gången uttryckt sig rätt försiktigt. Han säger att det här ska vi ta hand om.

Och även om Nordkorea säger att de nu kan skjuta robotar till USA om de vill, så säger USA, Japan och Sydkorea att nej den här roboten kan inte alls vara ett hot mot USA.

Flera experter hoppas och tror att den här konflikten ska kunna lösas genom att ledarna i länderna pratar med varandra, istället för att börja kriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista