På fotot syns en man i en kostym i en talarstol.
Kenth Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna debatterar i riksdagskammaren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kent Ekeroth frias från misstänkt misshandel

Kenth Ekeroth är sverigedemokrat. Trots att han friades av en domstol tvingar partiets ledning honom att lämna en viktig grupp i riksdagen.

Förra hösten slog han en man i ansiktet utanför en krog i Stockholm. Kent Ekeroth säger att han gjorde så för att försvara sig.

Först dömdes Ekeroth för misshandel av en domstol. Men idag säger en ny domstol att det saknas bevis för att Kent Ekeroth skulle ha gjort något olagligt.

Ekeroth får inte vara med överallt

Trots att Kent Ekeroth friades så vill Sverigedemokraternas partiledning att Ekeroth lämnar en grupp som kallas Justitieutskottet. Det är en grupp i riksdagen som särskilt har ansvar för nya lagar och polisens arbete.

Partiledningen tycker att Kent Ekeroth är en olämplig person att prata om just lagar. För de säger att han har levt på ett dåligt sätt. Han har ofta festat på krogar i Stockholm och flera gånger har han varit inblandad i bråk.

Kent Ekeroth gick med på att lämna Justitieutskottet, men han är fortfarande kvar både i riksdagen och i partiet Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista