Foto av Eija Kreivi med en finsk flagga i handen.
1 av 3
Eija Kreivi med en finsk flagga i handen. Foto: Lotta Hoppu/SR
Eija och massor med flaggstänger med finska flaggan hissad.
2 av 3
Eija Kreivi och massor med flaggstänger med finska flaggan hissad. Foto: Privat.
Foto av en vit flagga med blått kors
3 av 3
Finlands flagga är vit med ett blått kors. Foto: Janerik Henriksson/TT

Eija från Sverige firar Finlands 100-årsdag i Helsingfors

1:49 min

Idag fyller vårt grannland Finland 100 år. Det firas stort och Eija Kreivi från Göteborg har åkt till Finlands huvudstad Helsingfors för att vara med.

Det är mycket festligt i Helsingfors, berättar Eija Kreivi:
– Det är flaggor överallt och go härlig finsk musik. Och jag ser många som har folkdräkter på sig, säger Eija på telefon från Finland.

Eija Kreivi är född i Sverige, men har släktingar från Finland. Och det är det många svenskar som har. En del av folket i Finland pratar också svenska.

Bröt sig loss från Ryssland

Finland var för länge sen en del av Sverige. Det var det i flera hundra år, men på 1800-talet blev det istället en del av Ryssland. Men folket ville ha ett eget land och den 6:e december år 1917 så blev Finland självständigt. Det är hundra år sen nu idag.

Viktig dag för många

Det bor alltså många i Sverige som kommer från Finland eller har finska föräldrar och som firar Finlands hundraårsdag idag. En del firar här, men för Eija Kreivi kändes det viktigt att åka till Finland den här dagen:
– Ja, oavsett om jag är född och uppvuxen i Göteborg så har jag alltid känt en dragningskraft till mina rötter. Och nu när det är en sån här stor händelse med hundraårsjubileum så känner jag att jag vill vara på plats och känna den här härliga varma stämningen och firandet i helhet, säger Eija Kreivi från Finlands huvudstad Helsingfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista