Foto av man i huva som sitter framför skärm med internetsida där det säljs sex med avklädda bilder på kvinnor
1 av 2
Ofta lägger hallickarna ut annonser på internet där sexköpare kan hitta kvinnorna. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
Delad bild: En man surfar på nätet och en kvinna står vänd med ryggen mot en man.
2 av 2
En man letar efter prostituerade på internet. En kvinna som ska träffa en sexköpare. Foto: Fanni Olin Dahl/TT, Scanpix.

Kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning utnyttjas i sexhandel

3:51 min

Sveriges Radio har undersökt sexhandeln i landet. Ofta är det redan utsatta kvinnor som tvingas sälja sex. En del har till exempel någon intellektuell funktionsnedsättning.

En reporter berättar om ett fall med en kvinna med utvecklingsstörning:

"Vid åtminstone 14 tillfällen säljer en 31 årig svensk man sin flickvän som har en intellektuell funktionsnedsättning till andra män. Mannen ser till att filma sexköpen." Den här mannen dömdes till fängelse i 1 år och 2 månader.

Hallickar tjänar pengar på kvinnorna

Det är radioprogrammet Kaliber i P1 som har undersökt sexhandeln i Sverige de senaste tre åren. De har läst domar och polisundersökningar om sexköpen,
och tagit fram information om de som tvingar kvinnor att sälja sex, de som kallas hallickar. Hallickarna tjänar mycket pengar på sexhandeln. Men de som köper sex vet ofta inte om att det finns en hallick som tar pengarna. Det säger en polis som heter Simon Häggström:

– Hallickarna har ju en väldigt stor roll, men de är ju väldigt i skymundan. Sexköparna vet många gånger inte om att hallickarna existerar, för att de syns inte, säger Simon Häggström som är kriminalinspektör och jobbar med just såna här fall.

Boendestödjare stoppade mannen

Hallickarna visar sig alltså sällan för sexköparna. Det är nästan alltid kriminella män, enskilda personer eller grupper av kriminella, som tvingar kvinnor att prostituera sig och alltså sälja sex.

Kvinnorna är för det mesta redan utsatta och har svårigheter på olika sätt. En del kan bli lurade och utnyttjade för att de har svårt att förstå och säga nej. Kalibers reporter läser upp vad det står i ännu en dom mot en hallick:

"En 44-årig man från Sverige, som tidigare är dömd för sexuellt ofredande, kommer i kontakt med en kvinna på en internetsida. Kvinnan har en neuropsykiatrisk diagnos och har enligt rätten en väsentligt lägre mognadsnivå än hennes faktiska ålder. Efter att ha fått reda på att hon vill ha pengar för att köpa en hund uppmuntrar han henne att prostituera sig."

Den här kvinnans boendestödjare fick reda på vad som var på gång och mannen kunde stoppas. Han dömdes, men slapp fängelse.

Särskoleelever såldes till olika män

Ett annat fall handlar om två flickor med utvecklingsstörning:
"Via sociala medier kommer en 47-årig småbarnspappa i kontakt med tonårstjejer som går på en särskola. Han köper själv sex av tjejerna och arrangerar sexträffar med flera andra män." Mannen som utnyttjade särskoleeleverna dömdes till två års fängelse.

Sexköpare tror på annonserna

Hallickarna skulle inte kunna sälja kvinnor om det inte fanns sexköpare. Många av de som köper sex förstår inte att kvinnorna utnyttjas, säger polisen Simon Häggström:
– Alltså bara för att man har en annons med en ung kvinna som har ett leende på läpparna och sexiga underkläder och det står att hon gör det här av egen fri vilja i annonstexten, så tror man på nåt sätt att det här är sant. Ofta är det inte ens samma tjej i annonsen, berättar Simon Häggström.

Hallicken vill inte mista sexköparna

De som säljer kvinnorna vill få sexköpare att tro att det är okej, så att hallicken kan fortsätta tjäna pengar på kvinnorna:
– Det här handlar om att sälja in en illusion till sexköparna, att det här är kvinnor som trivs med sitt jobb, de tjänar mycket med pengar, det finns till och med de som liksom pratar i termer av lyxprostituerade, som sannolikt är en av de största lögnerna som vi har, säger kriminalinspektören Simon Häggström till Kalibers reportrar Maria Ridderstedt och Christian Ströberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista