Delad bild: En man surfar på nätet och en kvinna står vänd med ryggen mot en man.
1 av 2
En man letar efter prostituerade på internet. En kvinna som ska träffa en sexköpare. Foto: Fanni Olin Dahl/TT, Scanpix.
En man i glasögon, gul skjorta och svart kavaj.
2 av 2
Thomas Jansson ordförande för riksförbundet FUB Foto: Pressbild FUB
Klicka på texten för att läsa mer

FUB kräver stopp för sexhandel

2:55 min

Igår berättade Klartext att kvinnor med funktionsnedsättning utnyttjas i sexhandel i Sverige. Nu kräver föreningen FUB att mer saker görs för att stoppa sexhandeln.

Så här säger FUB:s ordförande Thomas Jansson:
– Det här är ju saker som vi har hört talas om tidigare, men vi har aldrig fått det ordentligt dokumenterat. Nu när vi har fått det så kan vi ju börja agera på ett helt annat sätt, för det här är ju en fruktansvärd situation för de här kvinnorna att kunna bli utnyttjade, dels utifrån sin funktionsnedsättning och sen utnyttjade av otrevliga män, säger Thomas Jansson på FUB.

Det är radioprogrammet Kaliber som har undersökt sexhandeln i Sverige. De upptäckte att flera av kvinnorna som sålde sex hade intellektuell funktionsnedsättning eller diagnoser som autism eller adhd.

Så här står det om en av kvinnorna

"Kvinnans läkare konstaterar att kvinnan bland annat har svårt att se andra personers dolda agendor och hitta sätt att ta sig ur svåra situationer."

En läkare menar alltså att det är lätt att lura den här kvinnan, eftersom hon har en intellektuell funktionsnedsättning. Det var hennes pojkvän som sålde henne till olika män.

Lurar kvinnor och tar deras pengar

I Sverige är det tillåtet att själv sälja sex, men det är förbjudet att tjäna pengar genom att sälja någon annan. Trots det verkar det vara vanligt att brottslingar hotar eller lurar kvinnor att sälja sex. Sedan tar brottslingarna en del av kvinnornas pengar.

FUB är en förening för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Deras ordförande Thomas Jansson vill nu ställa hårdare krav på den personal som finns på exempelvis gruppboenden och dagliga verksamheter. Han hoppas att personalen kan upptäcka och stoppa sexhandel:

– Nu kan vi då börja kräva bättre utbildning för personalen. Så att personalen ska kunna se betendeförändringar, när kvinnor börjar bete sig som de inte brukar göra. Då kan man få det som en varningssignal att någonting är fel och då kan så att säga personalen agera, säger Thomas Jansson.
Hur ska ni göra för att det ska bli så då?
– Vi ska väl börja med att bearbeta även SKL, Sveriges Kommuner och Landsting att de behöver göra en utbildningsinsats för den här personalgruppen.
Om det finns någon som lyssnar på oss som har råkat ut för någonting sådant här, vad kan du säga till den personen?
– Prata med den person som du känner trygghet med. Du ska alltid vända dig till en person som du kan känna dig trygg med och prata med och sen be dem om hjälp, säger Thomas Jansson på FUB till Klartext.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista