Polisen beslagtog gevär
1 av 2
Gevären som hittades i assistentens bil. Foto: Polisen
Fotot visar Skövde stadshus där politikerna jobbar.
2 av 2
Skövde stadshus där politikerna jobbar. Foto: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges radio

Brottsling fick ta hand funktionsnedsatta i Skövde

2:16 min

I fyra år har Skövde kommun låtit en grovt kriminell man jobba som personlig assistent åt personer med funktionsnedsättning. Under tiden har han också dömts för nya brott utan att kommunen har gjort något.

Här är några av de brott som mannen har dömts för:

"Under våren 2016 handlar det om: stöld, försök till misshandel, narkotikabrott och ringa vapenbrott. Han har haft amfetamin hemma, och stulit ett kassaskåp med kontanter i en butik."

Den här mannen har alltså hållit på med droger, stulit pengar och varit våldsam. Trots det fick han alltså fortsätta att jobba som personlig assistent i Skövde kommun i Västergötland.

Skillnad på kontrollerna

Om någon vill jobba för Skövde kommun som personlig assistent åt ett barn så kollar kommunen upp om han eller hon har dömts för något brott. Men om någon ska vara personlig assistent åt en vuxen så görs inte den kontrollen. Det säger Ann-Sofie Söderberg på kommunen:

– Det är den policyn som Skövde kommun har och då gör man inte det.
Så man kan ha ett rejält brottsregister och vara anställd av Skövde kommun som personlig assistent?
- Det tänker jag inte uttala mig om.

Kommunen gjorde alltså ingen kontroll då den här assistenten anställdes. Och trots att mannen begick nya brott, kunde han ha kvar sitt jobb. Nu i somras togs mannen fast av polisen återigen:

"I augusti grips mannen på nytt av polis när han sitter berusad i sin bil med ett kulgevär och ett skarpladdat hagelgevär."

Mannen låstes in i häkte. Men det var först när rättegången mot honom började som kommunen bestämde att han måste sluta sitt jobb.

Kommunen ska utreda

Leif Walterum är politiker för Centerpartiet i Skövde och kommunens politiska ledare. Han säger att kommunen nu ska undersöka ifall de borde bli bättre på att kolla upp även de som anställs för att ta hand om vuxna personer med funktionsnedsättning:

– Det är ju bland annat detta som en granskning får ge svar på, om det finns anledning att förändra våra rutiner eller inte, så att detta inte ska kunna inträffa på nytt, säger kommunalrådet Leif Walterum till P4 Skaraborg.

Vad tycker du?

Ska personer som vill jobba med vuxna personer med funktionsnedsättning undersökas bättre innan de får jobbet? Berätta gärna på vår Facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista