Flera personer sågs kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg i lördags kväll.
1 av 2
Flera personer sågs kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg i lördags kväll. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Mitt i staden syns ett tak av guld. Det är moskén på Tempelberget.
2 av 2
Det här är staden Jerusalem. Foto: Wikimedia Commons.

Två attacker mot judar i Sverige

Två platser som hör till den judiska religionen har attackerats de senaste dagarna. Det hände i Göteborg och Malmö.

På lördagen försökte ett gäng att sätta eld en möteslokal nära en synagoga i Göteborg. Synagogan är som en kyrka i den judiska religionen och där var det ett ungdomsmöte då huset attackerades. Efter det tog polisen fast tre misstänkta män.

Någon har också kastat brinnande saker på en judisk begravningsplats i Malmö. Polisen vet inte när det här hände, men spåren efter eld på begravningsplatsen upptäcktes på måndagen.

Bråk om Jerusalem

Händelserna kanske hänger ihop med religiösa och politiska bråk om staden Jerusalem i Mellanöstern. Där finns platser som anses vara heliga i de tre religionerna judendom, kristendom och islam.

I fredags pratade USA:s president Donald Trump om Jerusalem. Han sa att USA:s regering kommer att räkna Jerusalem som huvudstad i landet Israel. Därför ska även det amerikanska ambassadkontoret flyttas från den israeliska staden Tel Aviv till Jerusalem.

Israels regering gillade beslutet. De har redan sin riksdag och regering i just Jerusalem.

Palestinska protester

Trumps beslut är dåligt tycker ledarna för det palestinska folket. För även palestinierna vill ha Jerusalem som huvudstad. Vissa ser det här som ett religiöst bråk, eftersom de flesta som bor i Israel är judar medan palestinierna är muslimer eller kristna.

Även här i Sverige har det varit stora demonstrationer. Personer som tycker illa om Israel och USA har demonstrerat.

Rasistiska demonstranter

Vissa av demonstranter har skrikigt rasistiska saker om judar. Vissa verkar ge alla judar i hela världen skulden för det som regeringen i Israel gör.

Attackerna mot judar i Sverige kanske hänger ihop med bråket om Jerusalem. Men vi vet inte säkert än. Polisen håller på att undersöka vad som har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".